VIDEO | Uraganul MARIA a lovit în plin Puerto Rico, cu rafale de vânt de 250 de kilometri pe oră. Cel puţin un mort, în teritoriul francez Guadelupe şi 90% din insula Dominica, distrusă

Uraganul Maria, a doua furtună tropicală majoră care afectează insulele din Marea Caraibilor în decurs de doar o lună, a provocat un deces în teritoriul francez Guadelupe şi pagube materiale semnificative în ţara insulară Dominica, informează agenţia de ştiri Dpa. Uraganul Maria a ajuns pe insula americană Puero Rico, unde autorităţile au emis deja o avertizare de uragan şi au recomandat populaţiei să se adăpostească.

3476 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Uraganul MARIA a lovit în plin Puerto Rico, cu rafale de vânt de 250 de kilometri pe oră. Cel puţin un mort, în teritoriul francez Guadelupe şi 90% din insula Dominica, distrusă

Uraganul MARIA va lovi astăzi în plin Puerto Rico. Cel puţin un mort, în teritoriul francez Guadelupe

UPDATE 17:00 Uraganul Maria a ajuns miercuri în Puerto Rico, cu rafale de vânt de 250 de kilometri pe oră, smulgând copacii din pământ. Cel puţin două treimi din insulă este lovită de vântul puternic.

Maria a ajuns pe uscat în apropierea orasului Yabucoa cu vanturi de 250 de km/h, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor.

Până la 9 dimineaţa, viteza vânturilor a ajuns până la 230 de km/h. Cu toate acestea, Maria este încă un uragan de categoria 4, capabil să rupă acoperişurile caselor.

Furtuna a fost atât de puternică, încât a rupt, miercuri, două radare meteorologice de pe insulă.

Maria este de aşteptat să provoace întreruperi de curent. La scurt timp după ce a lovit suprafaţa terestră, furtuna a întrerupt electricitatea în oraşul Fajardo de pe coasta de est.

Apelurile la urgenţe au început imediat să apară. Mii de portoricani s-au îndreptat spre adăposturile de urgenţă.

"La ora 2:30 am numărat 10.059 de refugiaţi şi 189 de animale de companie (în adăposturi)", a declarat guvernatorul insulei, Ricardo Rosselló.

 

 


Viteza rafalelor de vânt generate de uragan a ajuns până la 280 de km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane din SUA, care indicat că furtuna "extrem de periculoasă" continuă să se sporească în intensitate.

Roosevelt Skerrit, premierul din Dominica, a declarat că uraganul a smuls numeroase acoperişuri în această ţară, adăugând că se teme că ar putea exista şi victime în urma "posibilelor alunecări de teren provocate de ploile persistente".

Premierul insulei a anunţat prin intermediul contului de Facebook că locuinţa sa a suferit pagube însemnate, fiind inundată după ce acoperişul a fost smuls de vântul puternic.

O persoană a decedat, iar alte două sunt dat dispărute, după ce uraganul a afectat zona de sud a arhipelagului Guadelupe, un departament de peste mări al Franţei.

Aproximativ 40% din gospodăriile din acest departament au rămas fără energie electrică, iar multe linii de telefonie fixă au fost avariate.

Meteorologii estimează că furtuna va urma un traseu similar cu Uraganul Irma, care la începutul lunii septembrie a devastat mai multe insule din Marea Caraibilor şi sud-vestul Statelor Unite.

Uraganul Maria se îndreaptă spre insula americană Puero Rico, unde autorităţile au emis o avertizare de uragan şi au recomandat populaţiei să se adăpostească.

Pregătirile populaţiei pentru a scăpa cu viaţă, dar şi cu cât mai puţine pagube în urma uraganului. Unii dintre locuitori îşi sigilează ferestrele.

FOTO (Hepta): O familie din Puerto Rico s-a adăpostit pe holurile Primăriei.

Avertizări de uragan sunt în vigoare şi în Insulele Virgine Americane, Insulele Virgine Britanice, Saint Kitts şi Nevis, Montserrat şi Saint Lucia.

CITEŞTE şi Uraganul Maria, al doilea după Irma, de categoria 5, a devastat Dominica. Premierul: "Acoperişul casei mele nu mai este, mă aflu la mila uraganului". Furtuna se îndreaptă spre Puerto Rico | VIDEO

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici