FOTO, VIDEO | ATAC TERORIST la Barcelona: O furgonetă a intrat în pietoni. Cel puţin 14 morţi şi peste 100 de răniţi/ MAE: Doi români, răniţi în atentat/ Autorităţile catalane, avertizate în urmă cu două luni de CIA

Un vehicul a lovit, joi după-amiază, un grup de pietoni pe Bulevardul La Rambla din centrul oraşului spaniol Barcelona, afirmă surse din cadrul poliţiei, citate de presa spaniolă. Poliţia a anunţat că bilanţul este de cel puţin 14 morţi şi peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care 15 sunt în stare gravă.

27693 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO | ATAC TERORIST la Barcelona: O furgonetă a intrat în pietoni. Cel puţin 14 morţi şi peste 100 de răniţi/ MAE: Doi români, răniţi în atentat/ Autorităţile catalane, avertizate în urmă cu două luni de CIA

FOTO, VIDEO | ATAC TERORIST la Barcelona: O furgonetă a intrat în pietoni. Cel puţin 13 morţi şi peste 100 de răniţi/ MAE: Doi români, răniţi în atentat/ Autorităţile catalane, avertizate în urmă cu două luni de CIA

Atacul este un act terorist, a confirmat poliţia catalană, care a precizat că unul dintre suspecţi a fost împuşcat mortal de poliţie, iar presupusul atacator, un islamist, a fost reţinut. 

UPDATE ora 13:35 Bilanţul morţilor a fost revizuit, numărul acestora ajungând la 14

UPDATE ora 09:30 Un număr mare de persoane au venit să doneze sânge după atentatul de la Barcelona

Un număr mare de persoane s-au prezentat la spitalele din Barcelona pentru a dona sânge după atacul cu vehicul comis pe Bulevardul La Rambla, a declarat Carles Puigdemont, preşedintele Generalităţii din Catalonia, informează agenţia de ştiri Reuters.

Spitalele din oraş au făcut un apel la oameni să doneze sânge pentru a ajuta persoanele rănite în atentat.

Cozile la centrele de donat sânge se întind în unele cazuri pe o distanţă de peste 50 de metri, informează site-ul cotidianului Express.

Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte peste 100 au fost rănite, inclusiv 15 în stare gravă, în atentatul comis joi după-amiază în oraşul spaniol Barcelona.

UPDATE ora 09:09 Premierul spaniol Mariano Rajoy cere acţiuni globale pentru combaterea terorismului

Terorismul este o ameninţare globală, iar răspunsul la această ameninţare trebuie să fie global, a declarat premierul Spaniei, Mariano Rajoy, la doar câteva ore după atentatul terorist de la Barcelona, potrivit BBC News şi The Associated Press.

"Lupta împotriva terorismului este astăzi principala prioritatea a societăţilor libere şi deschise. Este o ameninţare globală şi răspunsul trebuie să fie global", a declarat premierul, care a descris atentatul de la Barcelona drept un "atac terorist sălbatic".

"Din nefericire, spaniolii cunosc durerea iraţională şi absurdă pe care terorismul o cauzează. Am primit lovituri ca aceasta anii trecuţi, dar de asemenea am văzut că teroriştii pot fi înfrânţi", a completat liderul de la Madrid.

Barcelona este cea mai recentă ţintă a terorismului pe teritoriul Europei, după atacuri similare cu vehicule în Franţa, Germania, Suedia şi Marea Britanie.

Un oficial catalan a confirmat că numărul răniţilor în urma atacului de la Barcelona depăşeşte o sută, iar 13 persoane şi-au pierdut viaţa.

Autorităţile au avertizat că mai multe persoane sunt în stare gravă, astfel că există riscul ca numărul morţilor să crească.

Printre victime se numără cetăţeni din cel puţin 24 de state, inclusiv Franţa, Germania, Ungaria, dar şi România.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat că doi români au fost răniţi în atentatul produs joi seara la Barcelona.

UPDATE ora 08:05 Autorităţile catalane, avertizate în urmă cu două luni de CIA că Barcelona este vizată de terorişti

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a avertizat, în urmă cu două luni, autorităţile catalane în legătură cu faptul că Barcelona şi în mod special bulevardul Ramblas sunt vizate de terorişti, relatează cotidianul El Periodico.

Oraşul era o ţintă evidentă după atentatele în alte oraşe europene majore precum Paris, Londra şi Berlin, a transmis agenţia americană de informaţii.

Mai mult, la finalul lunii iulie, printr-un mesaj postat pe Twitter, membri ai reţelei teroriste Stat Islamic ameninţau că vor comite un atentat în Spania.

UPDATE ora 07:27 Ministerul Afacerilor Externe: Doi români au fost răniţi în atentatul din Barcelona

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că doi români au fost răniţi în atentatul produs joi seara în Barcelona, soldat cu moartea a 13 persoane şi rănirea a circa 80.

UPDATE ora 07:20 FOTO, VIDEO | Un al DOILEA atac terorist a fost oprit de poliţia spaniolă, la câteva ore după atentatul de la Barcelona

Autorităţile spaniole au anunţat că forţele de poliţie au ucis cinci suspecţi, care purtau centuri cu explozibil, în oraşul Cambrils, pentru a opri un al doilea atac terorist, la doar câteva ore după atentatul de la Barcelona, informează BBC News online.

18 august 2017

UPDATE ora 23:43 - Consulul României la Barcelona, Manuel Pleşa, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că ambasada României face verificări în urma unui mesaj primit, prin care se semnala faptul că un cetăţean român ar fi fost rănit în atacul de joi, însă nu i-a fost dezvăluită identitatea.

Există, neoficial, pentru că înţeleg că persoana a scris câteva rânduri. (...) Cineva a scris că un cetăţean român ar fi rănit, dar spune că probabil nişte facturi şi refuză să îşi dea datele. (...) Exact aşa spune: cetăţeanul se află în afara oricărui pericol. Nu a dorit să furnizeze mai multe date de identificare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consulul România la Barcelona Manuel Pleşa.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, nu există informaţii oficiale din partea autorităţilor spaniole conform cărora ar exista cetăţeni români răniţi în atentat. Celula de criză a MAE este în legătură cu autorităţile de la Barcelona, fiind făcute în continuare verificări.

Până în momentul acesta, oficial, noi nu avem nimic privind naţionalitatea peroanelor, în afara faptului că există un cetăţean italian şi unul belgian care sunt între decedaţi, altceva nu există. (...) Ne dau date punctuale, de regulă, pentru fiecare misiune diplomatică în parte”, a mai precizat Pleşa.

Liniile telefonice de urgenţă sunt însă ţinute ocupate de cetăţeni care apelează pentru diverse alte probleme.

Sunt zeci, poate o sută de apeluri dar, din păcate, persoanele ţin foarte mult telefonul ocupat. Nu putem să îi facem să înţeleagă poate pentru că sunt speriaţi. Ideea este că solicită transport de la locul unde sunt către hotel, deci nu sunt pe problematica repercursiunilor care au fost în urma acestui atentat”, a mai spus consulul.

Până în acest moment, la numărul de urgenţă nu au fost primite apeluri care să semnaleze faptul că cetăţeni români ar fi fost surprinşi în atentatul de la Barcelona.

UPDATE ora 22:46 - Tudose: Ne exprimăm regretul faţă de tragedia de la Barcelona; urmărim cu atenţie evoluţia situaţiei

Premierul Mihai Tudose a transmis, joi seară, un mesaj în care şi-a exprimat regretul faţă de atacul terorist de la Barcelona, afirmând că autorităţile române urmăresc cu foarte mare atenţie evoluţia situaţiei.

În aceste momente de grea încercare, ne exprimăm regretul faţă de tragedia de la Barcelona şi urmărim cu foarte mare atenţie evoluţia situaţiei. La nivelul Ambasadei României la Madrid, a fost instituită o celulă de criză, iar Consulatul General al României la Barcelona este în legătură permanentă cu autorităţile locale. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de cei din Barcelona şi familiile lor”, a scris premierul Mihai Tudose pe contul său de Facebook.

UPDATE ora 22:34 - Stat Islamic revendică atentatul

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic a revendicat, joi seară, atentatul comis în oraşul spaniol Barcelona, anunţă Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

"Autorii atacului de la Barcelona sunt soldaţi ai Statului Islamic", a transmis agenţia AMAQ, aparţinând organizaţiei fundamentaliste sunnite.

În urmă cu câteva săptămâni, membri ai reţelei teroriste ameninţau că vor comite un atentat în Spania.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant / Daesh) ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Libiei, în nordul Egiptului şi în sud-estul Afganistanului, unde a instituit un "califat".

UPDATE ora 22:30 - Cel puţin 13 morţi, 80 de răniţi în urma atentatului din Barcelona - El Pais

Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte 80 au fost rănite în atentatul comis joi după-amiază în oraşul spaniol Barcelona, relatează cotidianul El Pais.

Potrivit publicaţiei citate, 15 dintre persoanele rănite sunt în stare gravă.

Autorităţile au confirmat moartea a cel puţin 13 persoane şi rănirea altor 50 în atacul cu vehicul comis pe Bulevardul La Rambla din Barcelona.

UPDATE ora 22:26 -Unul dintre indivizii suspectaţi de implicare în atentatul din Barcelona, împuşcat mortal

Unul dintre indivizii suspectaţi de implicare în atentatul comis joi după-amiază în Barcelona a fost împuşcat mortal de poliţie, relatează cotidianul El Pais.

Conform unor surse, alţi doi suspecţi au fost reţinuţi. Poliţia a confirmat reţinerea unui individ.

UPDATE ora 22:18 - Guvernul Spaniei, reunit în şedinţă de urgenţă după atentatul de la Barcelona

Guvernul Spaniei a dispus organizarea unei reuniuni pentru situaţii de criză, în contextul atentatului comis în oraşul Barcelona, soldat, potrivit bilanţului preliminar, cu 13 morţi şi 50 de răniţi.

"Cabinetul de criză a fost activat pentru a lua deciziile oportune în contextul atacului comis în zona La Rambla din Barcelona", a transmis Guvernul Spaniei.

UPDATE ora 21: 50 - Preşedintele Klaus Iohannis: Condamn cu tărie atacul terorist de la Barcelona

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi seară, pe Twitter, un mesaj de condoleanţe în limba engleză familiilor victimelor atentatului de la Barcelona, în care 13 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 50 au fost rănite.

Condamn cu tărie atacul terorist de la Barcelona. Condoleanţele mele familiilor victimelor. Solidaritate cu Spania”, este mesajul postat de şeful statului pe Twitter.

UPDATE ora 21:49 - Donald Trump condamnă atentatul din Spania

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a condamnat atentatul comis joi după-amiază în oraşul spaniol Barcelona, exprimând solidaritate şi manifestând disponibilitatea de a oferi asistenţă.

UPDATE ora 21:40 - Un suspect a fost reţinut în ancheta privind atacul din Barcelona 

Presupusul autor al atacului cu vehicul comis la Barcelona a fost reţinut, anunţă Poliţia catalană, infirmând relatările presei privind vreo luare de ostatici.

"Am reţinut un suspect. Tratăm acest incident ca fiind un atac terorist", a comunicat Poliţia catalană.

"Nu s-a baricadat nimeni în niciun bar din Barcelona", a precizat Poliţia, după ce presa spaniolă şi internaţională anunţase că ar fi avut loc o luare de ostatici după atacul cu vehicul de pe Bulevardul La Rambla.

UPDATE ora 21:35 - Poliţia confirmă moartea a 13 persoane şi rănirea altor 50 în Barcelona

"Putem confirma bilanţul de 13 morţi şi 50 de răniţi" în atentatul din Barcelona, a comunicat Poliţia catalană.

Surse citate de publicaţiile El Mundo şi El Pais au anunţat în urmă cu două ore că cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în atacul cu vehicul din Barcelona.

 

 

UPDATE ora 21:29 - Ministrul de Externe condamnă atacul terorist de la Barcelona

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu condamnă ”în termeni categorici” atacul terorist de la Barcelona şi transmite condoleanţe familiilor victimelor. Celula de criză a MAE verifică în continuare dacă printre victime se află cetăţeni români.

”Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, condamnă în termeni categorici atacul terorist care a avut loc în cursul zilei de astăzi, 17 august, în Barcelona, şi reiterează angajamentul ferm al României în combaterea terorismului. Ministrul Teodor Meleşcanu transmite condoleanţe membrilor familiilor victimelor, întreaga sa compasiune persoanelor rănite în tragicul eveniment şi exprimă solidaritatea cu poporul spaniol”, transmite MAE.

Celula de criză a MAE verifică, în continuare, dacă printre victime se înregistrează şi cetăţeni români.

UPDATE ora 21:07 - Agenţi de poliţie, loviţi de un vehicul în Barcelona

Cel puţin trei agenţi de poliţie au fost răniţi după ce au fost loviţi de un vehicul, la un filtru instituit în cadrul măsurilor de securitate din Barcelona, relatează cotidianul El Mundo.

 

 

UPDATE ora 20:37 - Presupusul autor al atacului din Barcelona a fost identificat

Autorităţile spaniole l-au identificat pe presupusul autor al atacului cu vehicul comis joi după-amiază în centrul oraşului Barcelona, relatează presa spaniolă.

Potrivit cotidianului El Pais, bărbatul care a închiriat autoutilitara folosită în atac este un islamist, Driss O.

Bărbatul a închiriat vehiculul din orăşelul Santa Perpetua de la Mogada, situat în apropiere de Barcelona.

UPDATE ora 20:13 - Atacul din Barcelona este act terorist, confirmă Poliţia

Atacul cu vehicul comis joi după-amiază pe Bulevardul Rambla, în centrul oraşul Barcelona, este un act terorist, a confirmat Poliţia catalană.

"Se confirmă ipoteza unui atac terorist. A fost activat protocolul pentru astfel de situaţii", a transmis Poliţia catalană (Mossos D'Esquadra).

Autorităţile spaniole continuă eforturile pentru capturarea autorului atacului şi pentru stabilirea motivelor acestuia.

UPDATE ora 20:01 - Donald Trump urmăreşte cu atenţia situaţia din Barcelona

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, este ţinut la curent cu evenimentele produse în oraşul Barcelona, anunţă Casa Albă.

"Preşedintele Donald Trump este la curent cu situaţia din Barcelona şi monitorizează situaţia", a transmis Casa Albă.

Potrivit presei spaniole, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA avertizase de câteva luni autorităţile spaniole despre riscurile teroriste.

UPDATE ora 19:53 -El Mundo: Cel puţin 13 morţi, numeroşi răniţi în atacul din Barcelona

Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în atacul cu vehicul produs joi după-amiază în centrul oraşului spaniol Barcelona, afirmă surse citate de cotidianul El Mundo.

Autorităţile spaniole continuă eforturile pentru capturarea autorului atacului şi pentru stabilirea motivelor acestuia.

Autorităţile regionale au confirmat moartea a cel puţin o persoană şi rănirea altor 32, zece fiind în stare gravă.

Însă surse din cadrul Poliţiei citate de postul de radio Cadena Ser au declarat că bilanţul morţilor este mult mai mare.

UPDATE ora 19:51 -Operaţiuni de securitate în tot oraşul Barcelona

Serviciile de securitate au extins măsurile de securitate în tot oraşul Barcelona după atacul cu vehicul de pe Bulevardul La Rambla, dar deocamdată nu se cunoaşte motivul agresorului, relatează cotidianul La Vanguardia.

"Mobilul atacului cu vehicul de la Barcelona nu este cunoscut deocamdată", a transmis Poliţia catalană (Mossos d'Esquadra).

Autorităţile le recomandă localnicilor şi turiştilor să rămână în locurile în care se află, pentru a facilita intervenţiile serviciilor de securitate.

UPDATE ora 19:42 -MAE: Nu sunt cetăţeni români printre victimele atacului de la Barcelona

Niciun cetăţean român nu se află printre victimele atentatului de la Barcelona, informează Ministerul Afacerilor Externe. La nivelul Ambasadei României de la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

Consulatul General al României la Barcelona are în atenţie incidentul produs în zona La Rambla şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează şi cetăţeni români. Momentan nu există indicii în acest sens. De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai informează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

UPDATE ora 19:34 -Premierul Mariano Rajoy exprimă solidaritate cu persoanele rănite în atacul de la Barcelona Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a exprimat solidaritate cu persoanele rănite în atacul din Barcelona, precizând că este în contact cu şefii serviciilor de securitate, relatează publicaţia El Periodico.

 "Sunt în contact cu serviciile de securitate. Prioritatea este acordarea de îngrijiri medicale persoanelor rănite şi facilitarea activităţilor serviciilor de securitate", a transmis Mariano Rajoy prin Twitter.

UPDATE ora 19:10 -Poliţia spaniolă confirmă că incidentul rutier din Barcelona este un act deliberat 

Poliţia spaniolă a confirmat că incidentul rutier produs joi după-amiază în oraşul Barcelona a fost un act deliberat, însă deocamdată nu se poate stabili că a fost atac terorist, afirmă surse citate de cotidianul El Pais şi de agenţia Reuters.

"A fost un act deliberat şi masiv", a declarat un oficial din cadrul poliţiei citat de El Pais.

"Deocamdată, nu se poate confirma că este vorba de un atac terorist", a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei din Barcelona, citat de agenţia Reuters.

Surse citate de presa spaniolă susţin că doi indivizi înarmaţi ar fi intrat într-un restaurant şi ar fi luat ostatici.

Este vorba de un restaurant cu specific turcesc, Luna de Istanbul, situat în apropierea Bulevardului La Rambla. Localul a fost înconjurat de forţele de ordine. Nu se ştie clar câţi ostatici sunt în restaurant.

 

 

 

 

Doi indivizi înarmaţi au fost observaţi fugind după incidentul rutier, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Se pare că autoutilitara a lovit pietoni pe o distanţă de aproximativ 600 de metri.

Conform unor surse citate de publicaţia germană Die Welt, autorităţile spaniole suspectează că este vorba de un atac terorist. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

"Numeroase persoane au fost lovite de un individ cu o autoutilitară, pe Bulevardul La Rambla din Barcelona. Multe persoane au fost rănite", a transmis Poliţia regională (Mossos d'Esquadra).

Zeci de ambulanţe şi vehicule ale poliţiei au fost trimise la locul incidentului.

Nu este clar care este motivul pentru care individul a lovit pietonii.

Incidentul a avut loc în zona Pieţei Catalunya din Barcelona. După ce a lovit aproximativ zece pietoni, autoutilitara de culoare albă s-a oprit în unul dintre chioşcurile care despart zona pietonală de pe Bulevardul La Rambla de benzile pe care circulă maşinile.

Surse citate de cotidianul La Vanguardia susţin că este vorba de un atac terorist, dar informaţia nu a fost confirmată de autorităţi.

Autorităţile au instituit un perimetru de securitate în zona incidentului rutier, închizând inclusiv unele staţii de metrou.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici