Praştia spaţială - viitoarele lansări în spaţiu ar putea costa doar 500.000 de dolari

  • Startup-ul SpinLaunch vrea să reducă costurile lansării în spaţiu la 500.000 de dolari
  • În prezent, lansările SpaceX, cele mai ieftine, costă 50 de milioane de dolari
  • Soluţia este folosirea unei centrifugi de mari dimensiuni
1596 afișări
Imaginea articolului Praştia spaţială - viitoarele lansări în spaţiu ar putea costa doar 500.000 de dolari

Praştia spaţială - viitoarele lansări în spaţiu ar putea costa doar 500.000 de dolari

Dacă ai văzut titlul, poate te gândeşti la o parodie gen “Space Balls”, dar nu e vorba de aşa ceva. Unul dintre obstacolele în calea explorării spaţiale este costul lansării.

NASA cheltuie în medie 150 de milioane de dolari cu o lansare. Elon Musk a venit cu soluţia recuperării rachetelor, ceea ce scade costurile la 50 de milioane. Însă, startup-ul californian SpinLaunch îşi propune să reducă costurile lansării la numai 500.000 de dolari.

Jonathan Yaney, CEO SpinLaunch: Dezvoltăm primul sistem de lansare în spaţiu, integral electric, care foloseşte energia cinetică de rotaţie ca să accelereze vehiculul de lansare la viteze foarte mari, poate lansa sateliţi în spaţiu.

Soluţia lor e o praştie spaţială. Pentru asta construiesc o centrifugă vidată de mărimea unui stadion de fotbal. Centrifuga va accelera racheta până la viteze de 8.000 de kilometri pe oră şi o va lansa către spaţiu. Când racheta ajunge la 60 de kilometri altitudine, va porni propulsoarele care o vor duce pe orbită. Sigur, sunt multe de rezolvat, dar nu e exclus ca pe viitor, lansările spre spaţiu să fie posibile cu praştia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici