Prima pagină » Știri externe » Războiul din Ucraina, ziua 1174. Putin respinge propunerea Ucrainei și Europei pentru armistițiu de 30 de zile / Papa Leon al XIV-lea și Zelenski au discutat prima dată

Războiul din Ucraina, ziua 1174. Putin respinge propunerea Ucrainei și Europei pentru armistițiu de 30 de zile / Papa Leon al XIV-lea și Zelenski au discutat prima dată

Războiul din Ucraina, ziua 1174. Putin respinge propunerea Ucrainei și Europei pentru armistițiu de 30 de zile / Papa Leon al XIV-lea și Zelenski au discutat prima dată

Putin respinge încetarea focului și cere discuții directe

Președintele rus Vladimir Putin a invitat Ucraina la discuții directe la Istanbul pe 15 mai, fără condiții prealabile. „Rusia este pregătită pentru negocieri fără nicio condiție”, a declarat Putin pe 11 mai, după încheierea sărbătorilor de Ziua Victoriei.

Putin nu a acceptat propunerea Ucrainei și a Europei pentru un armistițiu necondiționat de 30 de zile, susținând că acest acord ar putea fi negociat în timpul discuțiilor de la Istanbul. El a acuzat Kievul de încălcarea unui armistițiu temporar de trei zile și de atacuri asupra teritoriului rus.

Rusia ignoră propunerea de încetare a focului din 12 mai, anunță Ucraina

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a participat prin videoconferință la o reuniune cu omologii săi din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia și Uniunea Europeană pe 12 mai.

El a mulțumit Londrei pentru organizarea întâlnirii și a subliniat importanța coordonării eforturilor de pace. Sybiha a confirmat că Rusia nu a respectat propunerea de încetare a focului din 12 mai și continuă atacurile în Ucraina.

„Moscova ratează din nou o ocazie de a pune capăt violenței”, a spus el, adăugând că președintele Volodimir Zelenski este pregătit să se întâlnească cu Vladimir Putin pe 15 mai în Turcia.

UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană va prezenta pe 14 mai cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit unui oficial european citat de Kyiv Independent. Până acum, Uniunea a impus 16 pachete de sancțiuni de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în 2022, vizând persoane, companii și instituții de stat care sprijină efortul de război al Moscovei.

Detaliile noului pachet nu sunt încă clare, dar se așteaptă ca acesta să includă măsuri împotriva complexului militar-industrial rus și a flotei „fantomă” folosite de Moscova pentru a evita sancțiunile occidentale și a exporta petrol peste plafonul de preț impus de G7.

China susține eforturile pentru pace în Ucraina

China susține toate eforturile pentru o pace durabilă în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, pe 12 mai, ca răspuns la apelul Kievului și al liderilor europeni pentru un armistițiu necondiționat de 30 de zile, scrie The Kyiv Independent.

„Susținem toate eforturile care contribuie la pace și sperăm ca părțile implicate să continue să caute un acord de pace echitabil, durabil și obligatoriu, acceptabil pentru toți”, a spus Lin, fără a comenta direct propunerea specifică de încetare a focului.

Primul apel între Papa Leon al XIV-lea și Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a discutat telefonic cu Papa Leon al XIV-lea pe 12 mai, în primul apel cunoscut al noului papă cu un lider străin. „Am invitat Sanctitatea Sa să facă o vizită apostolică în Ucraina. O astfel de vizită ar aduce speranță reală tuturor credincioșilor și întregului nostru popor”, a spus Zelenski.

El a adăugat că discuția a fost „caldă” și „substanțială” și că cei doi lideri plănuiesc să se întâlnească în persoană în viitorul apropiat.

Yermak: Doar Putin poate lua decizii reale în negocierile de pace cu Ucraina

Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andrii Yermak, a declarat că doar președintele rus Vladimir Putin poate lua decizii reale în eventualele negocieri de pace.

„Știți pe altcineva în Rusia care ia decizii de acest nivel și care poate asigura implementarea lor?”, a spus Yermak într-un interviu pentru RBC-Ucraina. El a adăugat că, deși Putin va delega etapele tehnice, „înțelegem cine este, în cele din urmă, responsabil”.

Yermak a subliniat că Ucraina rămâne deschisă negocierilor, dar nu în condițiile actuale ale Kremlinului. „Rusia va încerca să scape de sancțiuni folosind procesul de negociere ca o acoperire. Acest format este condus de o dorință clară de a induce în eroare pe toată lumea”, a avertizat el, adăugând că „mai întâi încetarea focului, apoi discuțiile” este poziția comună a Ucrainei și partenerilor săi.

Atacuri rusești în Ucraina: 22 de răniți în ultimele 24 de ore, în ciuda apelurilor la încetarea focului

În ultimele 24 de ore, atacurile rusești au rănit cel puțin 22 de persoane în Ucraina, potrivit autorităților regionale. În noaptea de 12 mai, Rusia a lansat 108 drone de atac și diversiune, dintre care 55 au fost interceptate de apărarea aeriană ucraineană în regiunile estice, nordice, sudice și centrale. Printre regiunile lovite se numără Odesa, Mykolaiv, Donețk și Jîtomîr.

În Donețk, cinci civili au fost răniți pe 11 mai în atacuri separate asupra a patru orașe, iar în Odesa o persoană a fost rănită după ce dronele au lovit infrastructura civilă, provocând pagube clădirilor rezidențiale și unei stații de pompieri.

În Herson, peste 30 de localități au fost atacate cu drone, artilerie și lovituri aeriene, provocând distrugeri semnificative clădirilor și vehiculelor civile.

În Harkov, opt comunități au fost lovite, rănind cinci persoane, iar în regiunea Dnipropetrovsk, două persoane au fost rănite, una dintre ele fiind în stare critică. Regiunea Sumî a înregistrat aproape 90 de atacuri în 33 de localități, rănind un civil, iar în Zaporojie, 16 localități au fost ținta a peste 300 de atacuri cu drone și artilerie, rănind două persoane.

ISW: Kremlinul manipulează subiectul încetării focului în Ucraina

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au subliniat că Kremlinul a încercat să manipuleze discuțiile privind încetarea focului și să submineze unitatea Ucrainei, a SUA și a Europei pe această temă, potrivit Ukrainska Pravda.

Raportul a subliniat faptul că oficialii de la Kremlin și-au intensificat recent interacțiunile cu mass-media occidentale, încercând să se adreseze direct administrației Trump și publicului american, prezentând termenii capitulării Ucrainei propuși de Rusia drept rezonabili.

Rubio: Încetarea focului rămâne o „prioritate”

Departamentul de Stat al SUA a reafirmat la 11 mai că asigurarea unei încetări imediate a focului în Ucraina rămâne principala prioritate a Statelor Unite, în ciuda mesajelor aparent contradictorii ale președintelui american Donald Trump, scrie The Kyiv Independent.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a subliniat angajamentul SUA față de încetarea ostilităților în Ucraina în timpul unei convorbiri cu ministrul de externe al Regatului Unit, David Lammy.

„Prioritatea noastră principală rămâne încetarea luptelor și o încetare imediată a focului”, a declarat Departamentul de Stat, citându-l pe Rubio.

Atac nocturn cu 108 drone lansate de Rusia asupra Ucrainei

Rusia a lansat 108 drone pe teritoriul Ucrainei în cursul nopții de duminică spre luni și a lovit un tren civil de marfă, au declarat autoritățile ucrainene, citate de Reuters.

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 55 dintre dronele lansate de Rusia începând de duminică seara, au declarat forțele aeriene ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram.

Peste 107.000 de militari ruși uciși în Ucraina, identificați în urma unei investigații media

Publicația media rusă independentă Mediazona, în colaborare cu serviciul rus al BBC, a confirmat identitatea a 107.620 de militari ruși uciși în Ucraina.

Jurnaliștii notează că cifrele reale sunt probabil semnificativ mai mari, deoarece informațiile lor verificate provin din surse publice, cum ar fi necrologuri, postări ale rudelor, plantări de copaci comemorative în comunități, rapoarte media regionale, declarații ale autorităților locale, printre alte surse.

Marea Britanie va prezenta sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei pe 12 mai

Regatul Unit va dezvălui un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe 12 mai, a anunțat Ministerul de Externe al țării într-o declarație, notează The Kyiv Independent.

Sancțiunile par a fi un răspuns la respingerea de către Rusia a unui armistițiu de 30 de zile pe care Regatul Unit, alături de Franța, Germania și Polonia, l-a cerut în timpul unei vizite la Kiev la 10 mai.

Trump îndeamnă Ucraina să accepte propunerea lui Putin de a purta discuții în Turcia fără încetarea focului

Președintele american Donald Trump a cerut public Ucrainei să accepte propunerea Rusiei de negocieri directe la Istanbul pe 15 mai, în ciuda refuzului Kremlinului de a accepta o încetare a focului de 30 de zile cerută de Kiev și aliații săi occidentali, scrie Ukrainska Pravda.

Trump a declarat că Ucraina ar trebui să accepte propunerea Moscovei de a începe discuții directe cu Kievul la Istanbul pe 15 mai, chiar dacă Kremlinul ignoră faptul că liderii europeni și Ucraina au cerut un armistițiu de 30 de zile.

„Președintele Putin al Rusiei nu dorește să aibă un acord de încetare a focului cu Ucraina, ci mai degrabă dorește să se întâlnească joi, în Turcia, pentru a negocia un posibil sfârșit al băii de sânge. Ucraina ar trebui să fie de acord cu acest lucru, imediat.”