Zelenski a anunțat că va întâlni liderul turc Recep Tayyip Erdogan în Ankara, dar amândoi sunt pregătiți să zboare la Istanbul dacă președintele rus Vladimir Putin decide să participe la discuțiile de pace planificate pentru 15 mai.
El a subliniat că un armistițiu necondiționat este necesar pentru a avansa în negocieri, iar doar Putin poate garanta acest lucru din partea Rusiei.
Discuțiile ar marca prima întâlnire directă între Zelenski și Putin de la summitul din Paris din 2019.
Deși Kremlinul nu a confirmat încă participarea lui Putin, Zelenski a spus că invitația a fost extinsă și președintelui american Donald Trump.
Forțele ruse și-au intensificat ofensiva în sudul Ucrainei, încercând să pătrundă în regiunea Dnipropetrovsk, un important centru industrial și logistic, a declarat Vladislav Voloshin, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din sud, pe 13 mai.
Atacurile includ artilerie, drone kamikaze, bombe ghidate și rachete neghidate, concentrate pe direcția Novopavlivka, o zonă disputată la aproximativ 130 km sud-est de Dnipro.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas, a declarat marți că Rusia „dorește în mod clar război” și „joacă jocuri, sperând că timpul este de partea lor”.
Kallas a subliniat că Ucraina a fost de acord cu o încetare necondiționată a focului în urmă cu două luni, dar că Rusia nu a răspuns la propunere. Kallas a sperat că UE va adopta cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei săptămâna viitoare, declarând că Uniunea „pregătește în mod constant diferite pachete, deoarece trebuie să punem presiune pe Rusia pentru a opri acest război”
Cancelarul german, Friedrich Merz a declarat marți că Uniunea Europeană este pregătită să înăsprească semnificativ sancțiunile împotriva Rusiei, în cazul în care nu se înregistrează progrese reale în negocierile pentru pace în Ucraina în această săptămână, relatează Reuters.
Cancelarul a adăugat că liderii europeni au convenit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca acesta să participe la discuțiile din Istanbul, cu condiția ca bombardamentele și atacurile asupra civililor să înceteze.
O eventuală absență a președintelui rus Vladimir Putin de la negocierile de pace propuse de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Istanbul pe 15 mai ar reprezenta „ultimul semnal” că Rusia nu este dispusă să încheie războiul, a declarat Andrii Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, pe 13 mai.
Deși Zelenski a lansat invitația, Kremlinul nu a confirmat încă dacă Putin va participa.
Yermak a subliniat că Ucraina este pregătită să discute orice opțiune, dar doar dacă se ajunge mai întâi la un armistițiu. „Până acum nu am primit niciun răspuns sau confirmare că președintele Putin va fi în Turcia. Dar președintele Zelenski este gata și va merge”, a spus Yermak în cadrul Summitului Democrației de la Copenhaga, scrie Kyiv Independent.
Președintele american Donald Trump va trimite doi emisari în Turcia pentru a participa la discuția Rusia-Ucraina. Informația nu este confirmată în mod oficial. Luni, Trump a spus că ia în calcul să meargă personal în Turcia pentru a participa la negocieri.
Trei surse au prezentat informația privind emisarii speciali, a anunțat, în exclusivitate, Reuters. Emisarii sunt Steve Witkoff și Keith Kellogg, conform surselor.
Ei vor călători joi la Istanbul pentru a participa la discuțiile care ar trebui să deschidă calea către pace în războiul din Ucraina.
Kremlinul a anunțat că va dezvălui cine va reprezenta Rusia la viitoarele discuții de pace cu Ucraina la Istanbul atunci când președintele Vladimir Putin „va considera necesar”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov pe 13 mai.
Deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe Putin la o întâlnire directă în Turcia pe 15 mai, Kremlinul nu a confirmat încă dacă liderul rus va participa personal.
Oficiul Președintelui Ucrainei a subliniat că Zelenski nu va accepta să discute cu alt reprezentant rus în afară de Putin, argumentând că doar acesta poate lua decizii fundamentale despre război.
Forțele pentru Operațiuni Speciale din Ucraina au distrus un sistem de rachete antiaeriene Buk-M3 și un lansator multiplu de rachete Uragan-1 aparținând armatei ruse, a anunțat unitatea pe 13 mai. Atacul a fost realizat cu ajutorul dronelor, după ce aceste sisteme au fost identificate în timpul unei misiuni de recunoaștere într-un sector neprecizat al frontului.
Potrivit armatei ucrainene, sistemul Buk-M3, evaluat la aproximativ 45 de milioane de dolari, este unul dintre principalele active de apărare aeriană ale Rusiei, capabil să lovească ținte aeriene, terestre și navale.
Uniunea Europeană ar putea introduce controale asupra capitalului și tarife comerciale împotriva Rusiei dacă Ungaria se opune extinderii sancțiunilor economice, a raportat Financial Times. Comisia Europeană analizează metode de a evita veto-ul Ungariei, inclusiv mutarea sancțiunilor pe o bază legală diferită pentru a păstra presiunea economică asupra Moscovei.
Premierul ungar Viktor Orban, cunoscut pentru poziția sa prietenoasă față de Rusia, a blocat în mod repetat măsuri restrictive, inclusiv plafoane de preț și interdicții de import.
Volodimir Zelenski nu se va întâlni cu niciun alt oficial rus în afară de Vladimir Putin la Istanbul în această săptămână, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, explicând că discuțiile cu reprezentanți de rang inferior ar fi inutile.
Zelenski l-a invitat pe Putin la discuții de pace în Turcia pe 15 mai, ceea ce ar marca prima lor întâlnire în timpul războiului. Moscova s-a declarat pregătită să lanseze discuții directe cu Kievul în această săptămână, dar nu a confirmat o posibilă întâlnire a celor doi lideri.
„Nu, desigur. Ei bine, nu acesta e formatul”, a declarat Podolyak atunci când a fost întrebat despre întâlnirea lui Zelenski cu un alt reprezentant rus în cazul în care șeful de la Kremlin nu participă.
Potrivit consilierului, chiar și oficialii ruși la nivel înalt, cum ar fi miniștrii, nu pot lua decizii fundamentale privind încheierea războiului.
„Doar Putin poate lua decizia de a continua războiul sau de a-l opri”, a adăugat Podoliak.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat optimismul cu privire la potențiala întâlnire dintre cei doi lideri, sugerând că ar putea participa și el.
„Întâlnirea de joi dintre Rusia și Ucraina este foarte importantă. Am făcut presiuni puternice pentru ca ea să aibă loc. Cred că pot ieși lucruri bune din ea”, a declarat președintele american.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a avut luni o convorbire telefonică cu diplomați europeni și ucraineni de rang înalt pentru a discuta despre eforturile de încetare a focului și de soluționare pașnică a războiului din Ucraina, potrivit Departamentului de Stat.
În cadrul convorbirii, Rubio a vorbit cu ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, ministrul german de externe Johann Wadephul, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski, ministrul britanic de externe David Lammy, ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha și șeful politicii externe a UE Kaja Kallas, se arată în comunicat.
„Liderii au discutat despre calea de urmat pentru o încetare a focului și calea spre pace în Ucraina”, a adăugat Departamentul de Stat.
Apelul a avut loc în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut public luni presiunile președintelui american Donald Trump pentru o încetare a focului completă și necondiționată, declarându-se pregătit să se întâlnească joi cu președintele rus Vladimir Putin la Istanbul, în Turcia.
„L-am sprijinit pe președintele Trump cu ideea unor discuții directe cu Putin. Mi-am exprimat deschis disponibilitatea de a mă întâlni. Voi fi în Turcia. Sper că rușii nu vor evita întâlnirea”, a declarat Zelenski într-o postare pe X.
Trump a declarat luni că se gândește să participe la întâlnire, adăugând că ar putea călători în Turcia „dacă cred că lucrurile se pot întâmpla”.
Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat despre discuțiile propuse cu omologul său turc Hakan Fidan în cadrul unei convorbiri telefonice. Cu toate acestea, o scurtă declarație a Ministerului rus de Externe nu a precizat dacă Putin ar fi de acord să se întâlnească cu Zelenski.
Rusia a pierdut 968.130 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat pe 13 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Numărul include 1 070 de victime pe care forțele ruse le-au suferit în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 802 tancuri, 22 487 vehicule blindate de luptă, 48 256 vehicule și rezervoare de combustibil, 27 780 sisteme de artilerie, 1 381 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 162 sisteme de apărare aeriană, 372 avioane, 335 elicoptere, 35 778 drone, 28 nave și bărci și un submarin.