Întrebat, la finalul ședinței de guvern, dacă există posibilitatea ca reducerile fiscale să se facă doar din reduceri de cheltuieli, Boloș a răspuns; „Decizia pentru ceea ce va însemna deficitul bugetar are, potrivit angajamentelor asumate de către România prin PNRR, dar și prin Planul Fiscal, are o componentă de reformă fiscală. E un angajament pe care l-am luat și pe care Comisia Europeană l-a reiterat în cadrul discuțiilor avute cu dumnealor. (…) Deci, fiind vorba de un angajament, el trebuie dus la bun sfârșit, astfel încât angajamentele care țin de Planul Fiscal și PNRR să poată să fie îndeplinite”.
El a adăugat că „în ceea ce privește celelalte măsuri care vin tot pe linia gestionării eficiente a deficitului bugetar, pentru ceea ce înseamnă reducerile de cheltuieli, aceste tipuri de măsuri sunt complementare”.
„Nu știu în ce măsură Comisia ar putea fi deschisă să accepte o așa-zisă compensare cu ceea ce înseamnă reducerile de cheltuieli. Ele sunt binevenite și prioritare pentru că obiectivul pe care îl urmărește guvernul este cel de a utiliza eficient fondurile publice pe care le are alocate și, din acest punct de vedere, orice măsură pe care o luăm pe linia reducerii de cheltuieli înseamnă un spațiu bugetar care s-a creat din perspectiva deficitului bugetar”, a mai spus ministrul.
„Una peste alta, sunt două aspecte diferite. Reforma fiscală la care ne-am angajat și care spune foarte clar impactul bugetar pe care trebuie să-l avem prin măsurile fiscale, pe de o parte, și pe de altă parte, dacă guvernul și noua coaliție va stabili componenta de reducere de cheltuială, aceasta este binevenită și va duce la o consolidare fiscal-bugetară într-un termen rezonabil încât să intrăm în zona de respectare a prevederilor tratatului de la Maastricht”, a concluzionat el.
Legat de obiectivele anunțate de președintele ales Nicușor Dan privind deficitul bugetar, Boloș a declarat: „Eu cred că sunt obiective realiste și pornesc de la principii și reguli elementare de utilizare a fondurilor publice”.
„Pachetul de măsuri fiscale nu este identificat în planul fiscal sub nicio formă. Este specificat, în schimb, impactul bugetar la care trebuie să se ajungă prin măsurile fiscale. Să nu uităm că, alături de modificarea taxării consumului există și taxarea capitalului”, a precizat Boloș.
El a subliniat, însă, că „sunt decizii ale coaliției de guvernare, a convenienței care se va stabili la nivel politic”.