Prima pagină » Știri externe » Pentru ca greșelile din timpul pandemiei de Covid-19 să nu fie repetate, OMS a adoptat Tratatul pandemiilor

Pentru ca greșelile din timpul pandemiei de Covid-19 să nu fie repetate, OMS a adoptat Tratatul pandemiilor

Organizația Mondială a Sănătății a adoptat un acord care prevede că toate statele membre vor avea acces egal la echipamente medicale, vaccinuri și protocoale de intervenție, pentru a putea răspunde rapid și eficient în cazul unei crize de sănătate publică. Tratatul privind pandemiile, ratificat marți, la Geneva, nu va permite repetarea greșelilor făcute în timpul pandemiei de Covid-19, a declarat copreședinta OMS, Anne-Claire Amprou, citată joi de Le Monde.
Pentru ca greșelile din timpul pandemiei de Covid-19 să nu fie repetate, OMS a adoptat Tratatul pandemiilor
Sursa: X

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adoptat un tratat internațional istoric pentru prevenirea, pregătirea și gestionarea pandemiilor. Textul prevede că toate statele membre vor avea acces egal la instrumentele esențiale, precum echipamente medicale, vaccinuri și protocoale de intervenție, pentru a putea răspunde rapid și eficient în cazul unei crize de sănătate publică, evitând astfel problemele întâmpinate în timpul pandemiei de Covid-19, scrie Le Monde.

Tratatul nu va permite se repete greșelile făcute în timpul pandemiei de Covid-19”, a declarat copreședinta OMS, ambasadoarea Franței pentru sănătatea globală, Anne-Claire Amprou, coordonatoarea redactării noilor reglementări.

Noul tratat integrează abordarea „One Health”

Principalele noutăți includ un mecanism rapid de schimb de informații despre agenții patogeni cu potențial pandemic și un sistem de acces echitabil la vaccinuri, tratamente și tehnologii, indiferent de nivelul de dezvoltare al țărilor. Mecanismul se va realiza prin promovarea transferului de tehnologie, susținând producția locală, și prin crearea unei rețele internaționale eficiente de aprovizionare și logistică, având în vedere dificultățile țărilor în curs de dezvoltare în a asigura distribuția eficientă a produselor sanitare.

Acordul întărește prevenția, integrând abordarea „One Health”, care recunoaște că sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului sunt interdependente și trebuie abordate împreună. În plus, favorizează investițiile în sistemele de sănătate: formarea personalului, întărirea autorităților de reglementare naționale și promovarea producției locale.

Va intra în vigoare dacă OMS va declara cel mai înalt nivel de alertă

Tratatul privind pandemiile completează Regulamentul Sanitar Internațional (RSI), actualizat în 2024. În timp ce RSI acționează după apariția unei alerte sanitare, tratatul pune accentul pe prevenție. În cazul unei crize, mecanismele celor două instrumente se vor coordona: RSI va activa alerta inițială, iar tratatul va intra în vigoare dacă este declarată o „urgență pandemică”, cel mai înalt nivel de alertă OMS.

Negocierile, care au durat aproximativ trei ani, au căutat un echilibru între interesele statelor, ale industriei farmaceutice și ale țărilor în dezvoltare. Astfel, în timpul unei pandemii, producătorii farmaceutici voluntari vor ceda între 10% și 20% din producție către OMS, un compromis considerat realist. Un procent mai mare ar fi descurajat participarea, mai ales a companiilor mici și a celor din țările în curs de dezvoltare, pe care tratatul dorește să le sprijine.

Noile prevederi nu au oferit prea multe concesii industriei farmaceutice, deoarece tratatul urmărește un echilibru între securitatea sanitară și echitate, potrivit declarațiilor ambasadoarei franceze pentru sursa citată. Ea a explicat că „beneficiile pentru țările în curs de dezvoltare, accesul la produse, transferul de tehnologie și sprijinul tehnic, arată că nu este un tratat făcut doar pentru industrie”.