Prima pagină » Politic » Cătălin Predoiu: Ziua Românilor de Pretutindeni ne aduce mai aproape unii de alții

Cătălin Predoiu: Ziua Românilor de Pretutindeni ne aduce mai aproape unii de alții

Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, premierul interimar Cătălin Predoiu a transmis un mesaj de unitate și solidaritate, reafirmând angajamentul Guvernului față de diaspora românească și importanța consolidării legăturilor dintre românii din țară și cei din afara granițelor.
Cătălin Predoiu: Ziua Românilor de Pretutindeni ne aduce mai aproape unii de alții
Sursa foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto
Radu Mocanu
25 mai 2025, 15:15, Politic

Cătălin Predoiu a transmis un mesaj de unitate, recunoștință și responsabilitate față de milioanele de români aflați peste hotare „Ziua Românilor de Pretutindeni este dedicată tuturor celor care poartă în suflet spiritul românesc, în țară sau în afara granițelor”, a spus Predoiu, adăugând că este „o zi care ne aduce mai aproape unii de alţii, în care celebrăm cu toții moștenirea comună, tradițiile și cultura care ne definesc ca popor”.

Premierul a reafirmat că Guvernul are „datoria de a consolida, prin unitate și solidaritate, legăturile dintre românii din țară și românii din afara granițelor”, evidențiind faptul că diaspora contribuie esențial la societățile în care trăiește și acționează ca o „punte de legătură între aceste țări și România”. Șeful executivului a mai adăugat „prezența semnificativă la vot a cetățenilor din diaspora atât la alegerile prezidențiale, cât și la alegerile parlamentare, reprezintă dovada interesului românilor din afara granițelor pentru evoluția țării”.

Cătălin Predoiu a făcut apel la dialog și reconciliere socială după confruntările electorale recente, subliniind că „Guvernul, societatea civilă, demnitarii și partidele politice au datoria morală de a contribui la un proces de reconciliere, de temperare a pasiunilor și de găsire a cât mai multor puncte de convergență”.

În finalul mesajului său, Cătălin Predoiu a transmis un îndemn la unitate și încredere: „Cu înțelepciune, toleranță și deschidere spre înțelegere reciprocă, printr-un dialog sincer și constructiv vom putea depăși toate aceste probleme ale noastre și să ne consolidăm ca stat, popor și națiune în lumea democratică euro-atlantică”.