Prima pagină » Economic » Parlamentul European adoptă noi reguli pentru stocurile de gaze: prețuri mai stabile și mai puțină speculă

Parlamentul European adoptă noi reguli pentru stocurile de gaze: prețuri mai stabile și mai puțină speculă

Parlamentul European a adoptat reguli noi pentru depozitarea gazelor, care urmăresc să crească siguranța aprovizionării și să reducă presiunea asupra prețurilor prin limitarea speculațiilor și flexibilizarea formării stocurilor.
Parlamentul European adoptă noi reguli pentru stocurile de gaze: prețuri mai stabile și mai puțină speculă
Sursa foto: Fabian Sommer/dpa
Ramona Turcu
09 iul. 2025, 11:49, Economic

Aleșii europeni au prelungit obligația de stocare a gazelor naturale, introdusă pentru securitatea alimentării, pe fondul crizelor multiple declanșate odată cu pandemia de COVID-19, dar au introdus măsuri de flexibilizare, menite să ajute operatorii, să scoată din piață speculanții și să reducă astfel prețurile, conform gandul.ro.

Mai mare flexibilitate a normelor de reumplere a stocurilor

Potrivit comunicatului transmis de Legislativul European, PE sprijină flexibilitatea reumplerii stocurilor de gaze pentru a reduce prețurile.

Pe scurt, aleșii au votat ca obligația de constituire de stocuri la un nivel de 90% să fie prelungită cu doi ani, până la sfârșitul anului 2027, obiectiv care trebuie atins în fiecare an între 1 octombrie și 1 decembrie, au adoptat o mai mare flexibilitate a normelor de reumplere a stocurilor în cazul unor condiții de piață dificile și mai multă transparență în ceea ce privește ponderea gazelor provenite din Rusia.

Proiectul votat va trebui să fie aprobat în mod oficial de Consiliu

Noua lege, votată de eurodeputați, prevede modificarea regulamentului, deja convenit între eurodeputați și Consiliu, care va prelungi schema UE de înmagazinare a gazelor din 2022 până la 31 decembrie 2027, care altfel ar fi expirat la sfârșitul lui 2025.

Prevederile au fost adoptate cu majoritate de voturi, cu 542 de voturi pentru, 109 împotrivă și 30 de abțineri.

Proiectul votat de aleși va trebui acum să fie aprobat în mod oficial de Consiliu înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE.