Prima pagină » Știri externe » Curtea Internaţională de Justiţie: Ţările bogate trebuie să reducă emisiile sau riscă despăgubiri

Curtea Internaţională de Justiţie: Ţările bogate trebuie să reducă emisiile sau riscă despăgubiri

Curtea Internaţională de Justiţie a declarat miercuri că statele dezvoltate trebuie să-şi respecte obligaţiile internaţionale privind reducerea poluării, avertizând că nerespectarea acestora poate duce la obligaţii de despăgubire pentru daunele provocate de schimbările climatice, potrivit Reuters.
Curtea Internaţională de Justiţie: Ţările bogate trebuie să reducă emisiile sau riscă despăgubiri
Sursa foto: Hepta via Meidafax Foto

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU, a emis miercuri o opinie consultativă prin care afirmă că statele bogate au obligaţia legală de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în conformitate cu tratatele internaţionale privind clima.

Decizia, salutată de statele insulare mici şi organizaţiile de mediu, ar putea avea un impact semnificativ asupra litigiilor globale legate de schimbările climatice.

Judecătorul Yuji Iwasawa a declarat că statele trebuie „să coopereze pentru a atinge obiective concrete de reducere a emisiilor”, iar neîndeplinirea acestor obligaţii „stringente” constituie o încălcare a dreptului internaţional.

CIJ a precizat, de asemenea, că statele sunt responsabile nu doar pentru propriile acţiuni, ci şi pentru cele ale companiilor aflate sub jurisdicţia sau controlul lor.

În opinia sa, instanţa a avertizat că neîndeplinirea reducerii producţiei de combustibili fosili şi continuarea subvenţionării acestora ar putea duce la „reparaţii integrale către statele afectate, sub forma restituirii, compensaţiei şi satisfacţiei”, în condiţiile în care sunt îndeplinite cerinţele generale ale dreptului internaţional privind răspunderea statelor.

Ralph Regenvanu, ministrul pentru climă din Vanuatu, ţară care a cerut instanţei opinia juridică, a declarat: „Nu mă aşteptam să fie atât de favorabilă.”

La rândul său, Vishal Prasad, unul dintre studenţii în drept care au militat pentru iniţierea acestui demers, a spus: „Această opinie este o unealtă pentru justiţia climatică. Iar CIJ ne-a oferit o unealtă extrem de puternică pentru a continua lupta.”

Citește și