Care este sfatul medicilor privind fumatul în cazul infectării cu SARS-CoV-2

  • Plămânul este organul cel mai afectat de virusul SARS-CoV-2
  • În cazul unei forme uşoare COVID-19, fumatul poate agrava starea
  • Beneficiile renunţatului la fumat apar încă din primele zile
3254 afișări
Imaginea articolului Care este sfatul medicilor privind fumatul în cazul infectării cu SARS-CoV-2

Opiniile medicilor sunt împărţite. În timp ce unii dintre ei recomandă renunţatul total la fumat, alţii spun că nu ar fi indicat pentru că ar putea face plămânii vulnerabili în faţa bolii.

Florin Piroşi este infectat cu COVID-19 de o săptămână şi este autoizolat la domiciliu. El este fumător de mulţi ani. Când a aflat rezultatul testului a luat legătura cu medicul. „Mie medicul mi-a zis că ar fi bine să nu renunţ la fumat pentru că plămânul meu este obişnuit cu fumul, iar o stopare bruscă a acestuia l-ar sensibiliza”, a spus Florin.

„Este exclus. Beneficiile renunţării la fumat apar din primele zile din momentul în care te laşi de fumat, pentru că fumatul e un toxic care acţionează şi la nivel cardiovascular şi la nivelul altor organe şi redresarea funcţionalităţii organismului este pe multe paliere”, spune Beatrice Mahler, pneumolog la Marius Nasta.

„Plămânul este bombardat din două direcţii. Pe de o parte infecţia SARS-CoV-2, cu zona de cinoxină pe care o declanşază şi afectează alveolele pulmonare, adică săculeţii de aer, şi pe de altă parte, fumul de ţigară care blochează căile aeriene sau blochează mecanismele de apărare la nivelul căilor aeriene şi există riscul ca la o persoană infectată, pe lângă o infecţie virală, să se adauge şi o infecţie bacteriană, adică lucrurile să se complice”, adaugă medicul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici