Florin Cîţu: În România nu se va aplica certificatul verde de vaccinare, românii vor merge în vacanţă fără acesta

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că în România nu vor fi folosite certificatele digitale pentru călătorii. Este un pas spre revenirea la normalitate pe care dorim să-l facem de la 1 iunie, a dezvăluit premierul.

1565 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu: În România nu se va aplica certificatul verde de vaccinare, românii vor merge în vacanţă fără acesta

Florin Cîţu: În România nu se va aplica certificatul verde de vaccinare, românii vor merge în vacanţă fără acesta

Florin Cîţu a anunţat luni că în România nu vor fi utilizate certificatele verzi digitale pentru călătorii.

„Fără discuţii. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanţă fără”, a declarat Florin Cîţu, luni, în timpul unei conferinţe de presă.

Românii nu vor fi nevoiţi să utilizeze certificatele şi vor respecta mai puţine reguli începând din vară.

„Eu sper să fie cât mai multe (n.r. măsuri de relaxare), aş vrea să avem o vacanţă mult mai bună decât cea de anul trecut. (…) Pentru 1 iunie pregătim revenirea la normalitate. Măsurile pe care le-am luat au avut un impact pozitiv, cei care protestează trebuie să respecte legile în vigoare”, a precizat premierul.

Ce este certificatul verde

Comisia Europeană a prezentat, în martie, proiectul "Certificatului verde digital" (în engleză: "Digital Green Certificate" / în franceză "Certificat vert numérique"), un instrument "nediscriminatoriu" şi "temporar", care, dacă va fi aprobat de Consiliul European şi de Parlamentul UE, ar urma să faciliteze circulaţia în spaţiul comunitar. Certificatul verde digital ar trebui să conţină datele de identificare ale persoanei şi informaţii despre vaccinul anti-COVID, despre testul PCR sau despre imunitatea dobândită în urma infectării cu virusul SARS CoV-2.

Conform postului FranceTVInfo, iniţiativa Comisiei Europene privind "Certificatul verde digital" generează o serie de întrebări. În primul rând, nu este clar dacă ţările membre UE vor putea impune condiţii suplimentare la frontieră. Comisia Europeană susţine că "persoanele care deţin certificatul vor trebui exceptate de la restricţiile privind libera circulaţie, în mod similar cu cetăţenii statului pe care îl vizitează". Dacă un stat vrea totuşi să impună carantină în pofida prezentării certificatului, "trebuie să informeze Comisia Europeană şi celelalte state membre şi trebuie să justifice decizia".

"Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod şi persoanelor care deţin un certificat verde digital", a subliniat Comisia Europeană.

Anunţul lui Florin Cîţu lasă semne de întrebare cu privire la condiţiile în care turiştii străini ar putea călători în România, dar şi cu privire la condiţiile în care turiştii români vor putea vizita alte ţări dacă ţările respective ar implementa certificatul verde.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici