Franţa înăspreşte restricţiile pe fondul răspândirii Omicron. Premierul Jean Castex: Pandemia se simte „ca un film fără final"

Franţa a anunţat înăsprirea restricţiilor împotriva COVID-19 pe fondul îngrijorărilor legate de varianta Omicron, relatează BBC.

1704 afișări
Imaginea articolului Franţa înăspreşte restricţiile pe fondul răspândirii Omicron. Premierul Jean Castex: Pandemia se simte „ca un film fără final"

Franţa înăspreşte restricţiile pe fondul răspândirii Omicron. Premierul Jean Castex: Pandemia se simte „ca un film fără final"

Începând cu 3 ianuarie, munca la distanţă va deveni obligatorie pentru cei care pot, iar adunările publice vor fi limitate la 2.000 de persoane pentru evenimentele de interior.

Vestea vine în contextul în care Franţa a înregistrat sâmbătă peste 100.000 de noi infecţii - cel mai mare număr raportat în ţară de la începutul pandemiei.

Însă premierul Franţei nu a introdus interdicţii pentru noaptea de Anul Nou.

Ţările din întreaga Europă reiau restricţiile, pe măsură ce numărul infecţiilor creşte şi noua variantă Omicron se răspândeşte pe continent.

Studiile sugerează că această tulpină este mai blândă decât Delta, cu 30% până la 70% mai puţine şanse ca persoanele infectate să ajungă la spital. Dar există temeri că numărul mare de cazuri ar putea copleşi spitalele.

Premierul francez Jean Castex a declarat reporterilor că pandemia se simte „ca un film fără final", în timp ce a prezentat noile măsuri în cadrul unei conferinţe de presă care a urmat unei reuniuni de criză a cabinetului.

Ministrul sănătăţii, Olivier Véran, a declarat că numărul infecţiilor cu coronavirus se dublează la fiecare două zile, avertizând asupra unui "mega val" de noi cazuri.

Noile reguli includ, de asemenea, limite privind adunările publice în aer liber - care vor fi restricţionate la 5.000 de persoane - şi o interdicţie de a mânca şi bea în transportul pe distanţe lungi.

Cluburile de noapte vor rămâne închise până la noi ordine, iar cafenelele şi barurile vor putea oferi doar servicii la masă. Angajaţii care lucrează de acasă vor trebui să facă acest lucru cel puţin trei zile pe săptămână. Purtarea măştii va deveni obligatorie în centrele oraşelor.

De asemenea, guvernul scurtează perioada de timp între vaccinurile de rapel de la patru luni de la ultima vaccinare la trei luni.

Proiectul unui certificat verde - care va avea nevoie de dovada vaccinării, nu doar un test negativ, pentru a intra în spaţiile publice - va intra în vigoare începând cu 15 ianuarie, dacă parlamentul va aproba un proiect de lege.

Şcolile se vor redeschide, aşa cum era prevăzut, la 3 ianuarie.

Potrivit tabloului de bord al coronavirusului din ţară, Franţa are în prezent o medie de peste 70.000 de noi infecţii zilnice.

Luni, au fost înregistrate peste 1.600 de noi spitalizări, ceea ce ridică la 17.000 numărul total de persoane spitalizate ca urmare a Covid-19, potrivit datelor autorităţii de sănătate publică din Franţa.

În Europa, au fost anunţate restricţii suplimentare în Germania şi Grecia, în timp ce guvernele încearcă să oprească valul de cazuri pozitive.

Reuniunile din Germania vor fi restricţionate începând cu 27 decembrie, iar sălile de sport, piscinele, cluburile de noapte şi cinematografele vor fi închise pentru public în mai multe landuri. Reuniunile private ale persoanelor vaccinate vor fi, de asemenea, limitate la un număr maxim de 10 persoane.

Presa locală relatează că cel puţin 10 poliţişti au fost răniţi şi aproximativ 100 de protestatari au fost arestaţi luni în oraşul german Bautzen, în timp ce oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de noile măsuri.

Din 3 ianuarie, guvernul grec va cere barurilor şi restaurantelor să închidă până la miezul nopţii, iar mesele vor fi limitate la şase clienţi. Localurile nu vor avea voie să primească clienţi care stau în picioare, iar dacă nu se vor conforma, muzica va fi interzisă în aceste localuri, a relatat agenţia de presă Reuters.

Danemarca - o ţară de 5,8 milioane de locuitori - are în prezent cea mai mare rată de infectare din lume, cu 1.612 cazuri la 100.000 de persoane. Şapte decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Danemarca a închis atracţiile culturale şi a limitat orele de deschidere a barurilor şi restaurantelor în încercarea de a stopa noile infecţii.

Iar înainte de Crăciun, Islanda a redus numărul de persoane permise la adunări, pe fondul creşterii numărului de cazuri. Până la jumătatea lunii decembrie, această ţară insulară nu a raportat niciodată mai mult de 200 de cazuri zilnice, dar în ultimele 24 de ore a înregistrat un număr record de 672 de infecţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici