OMS analizează vaccinul AstraZeneca anti-Covid. Experţii vor face recomandări provizorii pentru utilizarea sa

  • Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) examinează vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca şi Oxford luni, 8 februarie.
  • Vaccinul AstraZeneca a fost deja aprobat de mai multe ţări şi de Uniunea Europeană.
  • unele guverne au preferat să îl recomande numai celor cu vârsta sub 65 sau chiar 55 de ani, din lipsa unor date suficiente despre eficienţa lui pentru persoanele în vârstă.
2820 afișări
Imaginea articolului OMS analizează vaccinul AstraZeneca anti-Covid. Experţii vor face  recomandări provizorii pentru utilizarea sa
Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) examinează vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca şi Oxford luni, 8 februarie, într-un moment în care eficacienţa serului pentru vârstnici şi împotriva variantei sud-africane este pusă sub semnul întrebării, relatează Le Figaro.
 
Vaccinul AstraZeneca/Oxford, pe care Marea Britanie l-a administrat masiv populaţiei sale în decembrie, a fost deja aprobat de alte câteva ţări şi de Uniunea Europeană. Dar unele guverne au preferat să îl recomande numai celor cu vârsta sub 65 sau chiar 55 de ani, din lipsa unor date suficiente despre eficienţa lui pentru persoanele în vârstă.
 
Africa de Sud a suspendat duminică programul de vaccinare Covid-19, care urma să aibă loc în zilele următoare cu un milion de vaccinuri Oxford / AstraZeneca, după un studiu care arăta eficienţă „limitată” împotriva variantei locale a virusului. Conform rezultatelor iniţiale ale acestui studiu, acest vaccin este eficient doar cu 22% împotriva formelor moderate ale variantei sud-africane. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficacitatea sa împotriva formelor severe. 
 
Primele rezultate par să confirme că mutaţia virusului detectat în Africa de Sud poate fi transmisă populaţiei deja vaccinate,” se arată într-o declaraţie a acestui studiu de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg. "Credem că vaccinul nostru va proteja în continuare împotriva formelor severe ale bolii," a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt de la AstraZeneca.
 
Luni, comitetul strategic de experţi în imunizare ai OMS se întâlnesc prin videoconferinţă pentru a face recomandări provizorii pentru utilizarea acestui vaccin. „O atenţie deosebită va fi acordată discuţiei privind utilizarea vaccinului la adulţii în vârstă”, arată agenda OMS. Cu o eficacitate medie de 70% pentru moment, vaccinul foloseşte o tehnologie mai tradiţională decât cea utilizată de Pfizer şi Moderna, ceea ce îl face mai ieftin, mai uşor de depozitat, deoarece poate fi păstrat în frigidere şi nu la temperaturi foarte scăzute.
 
Pandemie de coronavirus a ucis cel puţin 2,31 milioane de oameni din întreaga lume, de când biroul OMS din China a raportat apariţia bolii la sfârşitul lunii decembrie 2019, potrivit unui raport AFP. Au fost diagnosticate peste 105,7 milioane de cazuri.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici