Video Reacţia românilor strânşi pe aeroportul din Cluj când au aflat că sunt lăsaţi să plece la muncă în Germania. Cum au aşteptat azi în parcare

“Aşteptaţi!” “Nu mai plecaţi!” “Pregătiţi-vă că plecaţi până la urmă!” Dacă ieri a fost haos pe aeroportul din Cluj-Napoca, astăzi situaţia a fost incertă până când Ministerul Transporturilor a luat decizia finală de a lasă cele şase areronave programate, să decoleze.

31151 afișări

Aproape 1000 de oameni au fost şi astăzi pe aeroportul din Cluj încă de la primele ore ale dimientii. De dată această însă, autorităţile au luat măsuri drastice, iar oamenii au păstrat distanţa socială şi au aşteptat în linişte zborul programat

În linişte, la cel puţin un metru distanţă, zeci de oameni au umplut şi astăzi parcarea aeroportului din Cluj-Napoca, în timp ce alţii îşi aşteptau rândul în maşini şi autocare.

Mirecea Abrudean, prefect de Cluj: “Am luat măsuri pentru că am fost informat cu privire la cursele care trebuie să plece astăzi, şase la număr, motiv pentru care am introdus un dispozitiv de forţe impresionante aici, sunt în jur de 80 de angajaţi ai MAI care se asigura că cei care sunt deja pe aeroport respecat regulile de distanţare după cum se vede. Păi erau mai multe instituţîi, în primul rând aeroportul, autoritatea aeronautică, mai multe instituţii implicate. Este o anchetă penală în curs şi va relev toate aceste aspecte.“

Chiar dacă pe aeroportul din Cluj era linişte şi se respectau regulile, primul răspuns de la Ministerul Transporturilor a fost negativ.

Mircea Rus, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj: “Atenţie, va rog! Din păcate Ministerul Transporturilor nu a aprobat zborurile din cursul zilei de astăzi până la elaborarea unor noi metodologii de zbor.”

Cu bagajele făcute, pregăţiţi de plecare, oamenii au rămas profund dezamăgiţi. Să lucreze în străinătate e şansă lor. Acolo câştigă într-o lună, cât câştigă aici în jumătate de an.

Ghorghe Cazavir: “Avem de lucru în ţară, dar nu câştigăm în ţară banii de acolo. Una e să câştigi acolo 1800 de euro, altă e să iei 2000 de lei. E o diferenţă. Am patru copii. E o pierdere foarte mare şi contractele. Asta e România! Nu cred că e o problema dacă te protejezi şi te duci la lucru. Ei spun să stăm în casă. Dar cât poţi stă? Eu am patru copii, ce fac cu ei?! Ce le dau să manace? Trebuie să lucrez, nu? Şi uite aşa, nu te lasă. Să dea drumul în ţară şi aici ai unde să lucrezi, dar dacă nu dau drumul, poftim, ce faci?”

Pentru un bărbat din Mureş nu e primul an când pleacă în Germania la muncă. Are o fată care studiază medicină şi că să reuşească să o vadă medic, face eforturi uriaşe.

Muncitor: “De ani de zile umblăm, nu e primul an. E scump. Am o fată care stă în chirie, e studentă şi acolo trebuie bani. Ştiţi ce greu e, că e la medicină. Nu trebuiau să ne prostească.”

Mişcaţi de reacţia oamenilor, autorităţile din Cluj au insistat la Ministerul Transporturilor. După ce le-au explicat că astăzi situaţia este sub control la Cluj, s-a luat decizia că oamenii să fie lăsăţi să plece cu cele şase aeronave programate.

Mircea Abrudean, prefect de Cluj: “Noi am insistat că aceste zboruri care au fost programate astăzi, şase la număr să poată să plece pentru că oamenii sunt deja aici. O parte sunt aici, o parte la limitele de judeţ, opriţi în filtre. Am avut o discuţie şi cu domnul ministru al Transporturilor. Încercăm să fim cât mai eficienţi, să îi ajutăm şi pe ei pentru că nu este o situaţie plăcută pentru nimeni.”

De la o stare la alta! La scurt timp anunţul i-a făcut pe muncitori să aplaude de bucurie.

Mircea Rus, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj: “Din fericire pentru dumneavoastră avem veşti bune. Veţi zbura, aşa că va rog să aveţi răbdare! Să ascultaţi recomandările colegilor mei şi niciun pas în lateral!”

Muncitor: “Tipic românesc. Păi sigur că mă bucur, din moment ce ai hotărât că pleci, pleci. Nu e tot una să munceşti pentru 300 de euro sau pentru 2300 de euro. Şi toţi care pleacă, pleacă pentru mai bine.”

În total peste 1000 de muncitori români vor ajunge vineri în Germania, fericiţi că au unde să lucreze. Pentru mulţi dintre ei banii pe care îi vor câştigă în străinătate, reprezintă singura lor sursă de venit. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici