Video România are sute de fabrici care produc măşti, dar dă milioane pe importuri. Patru firme au primit 183 de mil. de lei de la stat

  • Ziarul Financiar: În România sunt 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie, inclusiv medicale
  • Patru firme au primit 183 de mil. de lei de la stat ca să importe echipamente, deşi se produc şi în ţară
  • Alte state din UE produc intern echipamente. Ale noastre ajung la export şi cumpărăm de la alţii
21105 afișări

Ştii de mult că România e ţara tututor posibilităţilor, aşa că nu te mai miră nimic. Sunt unii care nu au nicio reţinere în a profita de pe urma oricărei situaţii dificile. Mai grav e când o fac însă ajutaţi de stat.

Uite, de exemplu, cum stă la noi treaba cu echipamentele medicale de protecţie. Potrivit Ziarului Financiar, avem în România 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inclusiv pentru sectorul medical. Cu toate acestea, Guvernul cumpără din străinătate produsele necesare personalului medical care luptă împotriva răspândirii coronavirusului.

Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct Ziarul Financiar: ”Este greu de înţeles de ce fabricile care au linii de producţie pentru echipamente de protecţie nu au primit comenzi încă din ianuarie pentru a produce măşti, combinezoane, viziere de protecţie. Industria textilă românească produce echipamente care ajung la export. Toate ţările din Uniunea Europeană au oprit exporturile, au dat comenzi de zeci de mii de echipamente fabricilor locale, din interiorul ţării, până şi producătorii auto şi-au readaptat producţiile pentru a putea produce ventilatoare în contextul epidemiei de coronavirus. De ce nu se întâmplă acelaşi lucru şi la noi? În tot acest timp, statul atribuie prin licitaţii contracte de zeci de milioane de lei cu termene de livrare care ajung şi până la 90 de zile în condiţiile în care necesarul, nevoia noastră este acum, astăzi. Sunt 388 de fabrici în România care pot produce echipamente, care-şi pot adapta liniile de producţie la nevoia actuală a sistemului de sănătate. E o industrie de aproape 500 de milioane de lei cu 4.500 de salariaţi”.

Epidemia de coronavirus le-a adus contracte cu statul de 183 de milioane de lei.

Trotuştex din Bacău este cea mai mare firmă producătoare de echipamente de protecţie şi uniforme din România. Până acum însă, a lucrat pentru firme din străinătate, inclusiv pentru Italia, puternic afectată de pandemie. În topul producătorilor se mai află companii precum „Intervenţii Active în Atmosferă” din Bucureşti şi „Rusancom Prod” din Mureş.

În loc să se folosească de producătorii autohtoni, Guvernul dă banii pe importuri.

Patru firme de la noi au semnat contracte de peste 180 de milioane de lei ca să importe măşti sanitare, mănuşi sau combinezoane. Una dintre companiile câştigătoare îl are ca acţionar pe creatorul de modă Cătălin Botezatu.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici