Tomac cere măsuri şi mai dure: persoanele de peste 65 de ani închise în case, accesul afară, doar însoţite de poliţie

Eugen Tomac a propus 10 măsuri care să fie luate de către autorităţi cum ar fi închiderea tuturor spaţiilor comerciale, restaurante şi cafenele, restricţionarea transportului în comun, iar persoanele de peste 65 de ani să părăsească domiciliu doar în situaţii excepţionale, însoţite de poliţie.

1122 afișări
Imaginea articolului Tomac cere măsuri şi mai dure: persoanele de peste 65 de ani închise în case, accesul afară, doar însoţite de poliţie

Tomac cere măsuri şi mai dure: persoanele de peste 65 de ani închise în case, accesul afară, doar însoţite de poliţie

„Diavolul se ascunde în detalii. Toată societatea este, pe bună dreptate, profund îngrijorată şi speriată de situaţia în care ne aflăm. Cu toate acestea, mulţi români tratează cu superficialitate această ameninţare reală şi refuză să accepte că avem în faţă cel mai mare inamic al sănătăţii noastre. Nu ştii când te îmbolnăveşti, iar, din clipa în care ai contractat virusul şi până dezvolţi simptomele specifice devii agentul diavolului, infectezi oameni sănătoşi fără să ştii”, a scris Eugen Tomac, marţi, pe Facebook.

Liderul PMP a adăugat că România nu poate trata această epidemie sub sloganul „mie nu mi se poate întâmpla”, cum a făcut Italia.

„Suntem astăzi în acest punct pentru că nimeni nu a putut estima viteza de răspândire a coronavirusului, cu un impact nimicitor pentru state întregi. Prin urmare, a trata această situaţie cu tradiţionalul «mie nu mi se poate întâmpla» este profund greşit. Aşa a crezut şi Italia şi a continuat să primească valuri de turişti din China. Nu a luat măsurile necesare încă din prima clipă, deşi încă în ianuarie apăruseră primele cazuri de turişti chinezi internaţi cu coronavirus în spitalele italiene”, a completat Tomac.

El prezintă 10 măsuri care pot fi luate rapid de către autorităţi.

„În aceste condiţii, deşi autorităţile române ezită să ia măsuri mai ferme, eu consider că următoarele sunt urgente:

1. Persoanelor de peste 65 de ani să nu le fie permisă părăsirea domiciliului decât în situaţii excepţionale, însoţite de poliţie.

2. Să fie închise toate spaţiile comerciale, restaurante şi cafenele.

3. Restricţionarea transportului în comun la nivel naţional. Să se circule cu autoturismul, dar nu mai mult de 3 persoane.

4. Cetăţenilor să le fie recomandat să nu se întâlnească în grupuri mai mari de 3 persoane.

5. Farmaciile să funcţioneze în regim non-stop (24/24)

6. Magazinele alimentare să funcţioneze conform unui program prelungit pentru a le oferi cetăţenilor confortul psihologic că au acces la produse pe perioada crizei. În comune şi oraşe, program 7.00- 22.00, în municipii cu peste 50 mii de locuitori în regim non-stop (24/24)

7. Pentru situaţiile în care telemunca nu se poate aplica, să se respecte distanţa de minimum 2 metri între persoanele aflate în acelaşi spaţiu.

8. Toate birourile şi spaţiile unde se desfăşoară activitate lucrativă sa fie dezinfectate riguros, iar angajaţii să folosească dezinfectant la cel mult 30 de minute.

9. Guvernul să achiziţioneze din fondul de rezervă substanţe dezinfectante pe care să le ofere tuturor cetăţenilor pentru a igieniza fiecare apartament şi gospodărie. Primăriile să asigure distribuirea în cel mai scurt timp.

10. Poliţia, jandarmeria şi armata să supravegheze domiciliul celor aflaţi în carantină sau izolare”, arată Tomac.

Europarlamentarul mai spune că „oricât de dure ar părea aceste măsuri, acestea trebuie luate acum, spre a opri răspândirea coronavirusului nimicitor. Nimic nu este prea mult atunci când punem în balanţă viaţa a mii de oameni nevinovaţi”.

Tomac mai precizează că nu vrea să creeze panică însă observă cum se schimbă şi evoluează lucrurile privind coronavirusul.

„Nu vreau să induc panică, dar văd cum se schimbă o ţară puternică de la o oră la alta din cauza acestei pandemii. Unele dintre măsurile de mai sus sunt deja aplicate în Statele Unite ale Americii şi nimeni nu acuză încălcarea drepturilor. Viaţa şi sănătatea au prioritate. Despre democraţie avem timp să ne preocupăm. În această perioadă, diavolul se ascunde în detalii şi nu avem mult timp la dispoziţie pentru a-l nimici”, conchide Eugen Tomac.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul care instituie stare de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, în contextul epidemiei de coronavirus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici