Tulpina Delta. La toamnă, cazurile de COVID ar putea creşte din nou. Recomandarea unui expert în sănătate publică

  • Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş susţine că trebuie accelerat ritmul de vaccinare pentru a nu avea o toamnă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2.
  • Noile tulpini sunt mai infecţioase şi imunitatea de grup se atinge mai greu, explică Răzvan Cherecheş.
  • Medicii Alexandru Rafila şi Adrian Marinescu susţin că va fi o vară liniştită, dar ar putea să apară probleme la toamnă.
  • Ministrul britanic al Sănătăţii afirmă că varianta Delta a noului coronavirus are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta Alfa.
6424 afișări
Imaginea articolului Tulpina Delta. La toamnă, cazurile de COVID ar putea creşte din nou. Recomandarea unui expert în sănătate publică

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş a analizat studiile despre noile tulpini ale virusului şi a realizat că imunitatea de grup va fi atinsă mai greu.

„Dacă tulpina de virus este mai infecţioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fără restricţii suplimentare). Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecţioasă = vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viaţa normală”, a explicat Răzvan Cherecheş.

Soluţia stă în vaccinare, a mai spus Cherecheş.

„Trebuie accelerat ritmul de vaccinare, în caz contrar vom vedea la toamnă o creştere a numărului de cazuri (în principal dintre persoanele nevaccinate)”, a precizat expertul.

Rafila şi Marinescu, despre evoluţia COVID-19

De altfel, şi alţi specialişti români care au analizat evoluţia pandemiei susţin că va fi o vară liniştită. Probleme ar putea să apară la toamnă, cred medicii Alexandru Rafila şi Adrian Marinescu.

Declaraţiile au fost făcute duminică seara, la Digi 24. Medicul Alexandru Rafila a fost întrebat despre certificatul de călătorie. „Nu este vorba despre discriminare, ci despre facilitare, va creşte viteza de călătorie”, a spus medicul.

Rafila estimează că pandemia va fi ţinută sub control pe parcursul verii în Europa şi că în funcţie de numărul persoanelor vaccinate probleme ar putea să fie la toamnă.

„Eu cred ca în această vară lucrurile vor intra pe un făgaş normal, în UE numărul scade, nu doar în România, ci şi în ţările UE. În toamnă poate reapărea o problemă care să genereze restricţii suplimentare nu pentru persoanele vaccinate”, a mai spus Alexandru Rafila.

Şi medicul Adrian Marinescu crede că vara va fi liniştită şi că eventualele efecte ale renunţării la măsurile de protecţie vor fi vizibile peste aproximativ trei luni.

„Certificatul de călătorie va fi un impuls. Va fi mai uşor, ne va ajuta. Probabil peste tot se va întâmpla la fel, probabil vara va fi liniştită în Europa. Nu mă gândesc neapărat la un val patru, dar mă gândesc la un anumit risc, ar putea să se vadă spre sfârşitul verii”, a explicat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Câte persoane au fost vaccinate în România

Până duminică, 6 iunie, în România au fost vaccinate 4.440.483 de persoane de la începutul campaniei, 642.026 cu o doză şi 3.798.457 cu două doze. 

Aproape un milion de doze de vaccin Pfizer sosesc luni în România şi vor fi distribuite către centrele de depozitare din întreaga ţară, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Bilanţul COVID-19 publicat duminică, 6 iunie 2021, poate fi consultat pe Mediafax.ro.

Varianta Delta COVID-19

Varianta Delta a noului coronavirus, care ameninţă posibilitatea de ridicare a ultimelor restricţii antiepidemice din Marea Britanie, are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta Alfa, până acum dominantă în această ţară, a declarat duminică ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici