14 septembrie 1812: Napoleon Bonaparte ocupă Moscova după ce este abandonată şi incendiată

Napoleon şi armata sa au intrat în Moscova pe 14 septembrie. Francezii au găsit oraşul pustiu şi cuprins de flăcări.

1518 afișări
Imaginea articolului 14 septembrie 1812: Napoleon Bonaparte ocupă Moscova după ce este abandonată şi incendiată

Albrecht Adam, Wikipedia Commons

Ocuparea Moscovei de către Napoleon şi incendierea oraşului este unul dintre cele mai dramatice episoade din istoria războaielor napoleoniene.

În anul 1812, Napoleon a pornit o campanie împotriva Rusiei, cu o armată de peste 400.000 de soldaţi, sperând să încheie o pace avantajoasă pentru Franţa şi să restabilească Polonia ca aliat.

După o bătălie sângeroasă la Borodino, în care ambele părţi au suferit pierderi grele, Napoleon a avansat spre Moscova, capitala tradiţională şi simbolică a Rusiei (capitala administrativă de atunci a Rusiei era Sankt Petersburg).  Însă, spre surprinderea lui, a găsit oraşul pustiu şi lipsit de provizii.

Guvernatorul Moscovei, contele Rostopcin, ordonase evacuarea locuitorilor şi a bunurilor de valoare, precum şi distrugerea sau incendierea clădirilor publice, pentru a împiedica francezii să se aprovizioneze sau să se cazeze.

În noaptea de 13-14 septembrie 1812, au izbucnit mai multe focare de incendiu în diferite cartiere ale oraşului, provocate de agenţi ruşi sau de locuitorii rămaşi în urmă.

Flăcările s-au extins rapid, cuprinzând aproape tot oraşul, inclusiv Kremlinul, unde se refugiase Napoleon. Împăratul francez a fost nevoit să se mute într-un palat din afara oraşului, unde a aşteptat zadarnic un semn de pace din partea ţarului Alexandru I.

Incendiul din Moscova a fost devastator, distrugând peste două treimi din casele oraşului, precum şi multe biserici, muzee, biblioteci şi arhive. A fost probabil cel mai mare incendiu care a afectat vreodată oraşul Moscova, actuala capitală a Rusiei.

Napoleon a rămas în Moscova până în octombrie, când a decis să se retragă, în faţa lipsei de resurse şi a ameninţării iernii ruse.

Retragerea sa a fost un dezastru militar şi uman, armata sa fiind decimată de foame, frig, boli şi atacurile ruşilor. Din cei peste 400.000 de soldaţi care intraseră în Rusia, doar câteva zeci de mii s-au întors în Franţa. Ocuparea Moscovei de către Napoleon şi incendierea oraşului a marcat începutul sfârşitului dominaţiei napoleoniene în Europa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici