"432" concurează pentru Premiul LUX, acordat de parlamentarii europeni

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu şi alte două filme concurează la ediţia inaugurală a Premiului LUX, câştigătorul urmând să fie desemnat de parlamentarii europeni de la Bruxelles, informează The Hollywood Reporter.

1 afișare
Imaginea articolului "432" concurează pentru Premiul LUX, acordat de parlamentarii europeni

"432" concurează pentru Premiul LUX, acordat de parlamentarii europeni

Politica a jucat întotdeauna un rol la marile festivaluri europene de filme, dar cu acest nou premiu, politicienii europeni se vor implica direct în alegerea celui mai bun film de pe continent, comentează publicaţia citată.

Prix LUX este primul premiu al cărui câştigător va fi desemnat de cei 785 de membri aleşi ai Parlamentului European. Instituţia a anunţat această distincţie duminică, la cea de-a 55-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian.

Cei trei concurenţi selectaţi de un juriu format din profesionişti din industria cinematografică europeană sunt Cristian Mungiu cu "4,3,2", primul lungmetraj românesc premiat cu Palme d'Or la Cannes, Fatih Akin cu "The Edge of Heaven" (Germania/Turcia) şi Manoel de Oliveira cu "Belle toujours" (o coproducţie Portugalia-Franţa).

Aceste filme au fost alese pentru rolul lor în "dezbaterea publică despre integrarea europeană", conform unui purtător de cuvânt al UE.

Parlamentul European va suporta costurile subtitrării şi producerii de copii cu filmul câştigător în toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici