A murit actorul şi regizorul francez Pierre Étaix, câştigătorul unui Premiu Oscar în 1962

Actorul şi regizorul francez Pierre Étaix, care a câştigat un premiu Oscar în 1962 pentru scurtmetrajul "Happy Anniversary", care a colaborat cu regizorul Jacques Tati şi a lucrat la filmele lui Robert Bresson sau Jerry Lewis, a murit vineri, la vârsta de 87 de ani, informează BBC.

916 afișări
Imaginea articolului A murit actorul şi regizorul francez Pierre Étaix, câştigătorul unui Premiu Oscar în 1962

A murit actorul şi regizorul francez Pierre Étaix, câştigătorul unui Premiu Oscar în 1962

Pierre Étaix fusese internat într-un spital din Paris cu o infecţie intestinală vineri dimineaţă, a declarat soţia actorului.

Étaix este cunoscut pentru filme precum "Yoyo" şi "Happy Anniversary" care i-a adus un premiu Oscar în 1962. Influenţat de epxerienţele sale de acrobat de circ şi clovn, Pierre Etaix face parte din tradiţia filmului mut cu rădăcini care merg până la Buster Keaton şi Charlie Chaplin.

Pierre Étaix este cunoscut pentru scurtmetrajele şi lungmetrajele sale din anii 1960, implicate într-o serie de dispute asupra drepturilor de autor pe o perioadă de 20 de ani până la restaurarea şi relansarea lor de către Janus Films în 2012. Printre aceste filme sunt incluse “Le Grand Amour,” “As Long as You’ve Got Your Health,” “Land of Milk and Honey,” “Rupture,” “The Suitor,” şi “Yoyo.”

Pierre Étaix s-a născut pe 23 noiembrie, 1928, în Roanne, regiunea Loire. Tatăl său, Pierre, era comerciant, iar mama sa, Berthe Tacher era casnică. De mic copil s-a îndrăgostit de lumea circului, şi de filmele marilor clovni muţi de la Holywood.

Étaix şi-a început cariera ca designer înainte de a se întâlni cu regizorul Jacques Tati în 1954 când a început să lucreze ca născocitor de trucuri şi asistent de regie la filmul “Mon Oncle.” Perioada sa de ucenicie cu Tati a dus la colaborarea lui cu scriitorul Jean-Claude Carrière, cu care a scris scurtmetrajul “Happy Anniversary,” care a câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj în 1962. Étaix şi Carrière au colaborat la majoritatea filmelor regizate de Étaix.

În afara proiectelor sale, Étaix a lucrat şi cu regizori recunoscuţi precum Robert Bresson la filmul “Pickpocket”, Nagisa Oshima la “Max, Mon Amour,” şi Jerry Lewis, care l-a distribuit în filmul său încă nelansat “The Day the Clown Cried”, din 1972.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici