Annie Leibovitz, dată în judecată de un fotograf italian

Fotografa Annie Leibovitz a fost dată în judecată de un fotograf italian, care o acuză că a folosit, fără permisiunea lui, câteva dintre fotografiile sale, informează BBC News Online.

95 afișări
Imaginea articolului Annie Leibovitz, dată în judecată de un fotograf italian

Annie Leibovitz, dată în judecată de un fotograf italian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Paolo Pizzetti susţine că Annie Leibovitz a folosit câteva dintre fotografiile pe care el le-a realizat în Veneţia şi în Roma, pentru un calendar al unei companii producătoare de cafea, lansat în 2009.

El a cerut ca justiţia să emită un ordin prin care aceste fotografii să nu mai fie folosite fără acordul său, cerând, totodată, plata unor daune de 300.000 de dolari.

Purtătorul de cuvânt al celebrei fotografe americane nu a dorit să comenteze această informaţie.

Potrivit documentelor oficiale depuse la tribunalul din New York, Paolo Pizzetti a declarat că Annie Leibovitz, în vârstă de 59 de ani, l-a angajat pentru a descoperi locuri potrivite în Italia, unde să realizeze fotografiile din campania publicitară comandată de compania Lavazza, în aprilie 2008.

El susţine că a fotografiat Fântâna Trevi din Roma şi Piaţa San Marco din Veneţia, surprinzând şi alte instantanee pe care i le-a trimis celebrei fotografe în format digital, însă a fost informat mai târziu că Annie Leibovitz nu va călători în Italia pentru a participa la aceste şedinţe foto.

Paolo Pizzetti a declarat că, în octombrie 2008, când a fost lansat calendarul Lavazza, a observat că două dintre fotografiile sale au fost incluse în calendar, cu siluetele unor modele suprapuse peste acele imagini.

O comparaţie a celor două fotografii ale Pieţei San Marco prezintă "aceleaşi condiţii meteo umede, formaţiuni noroase şi aceeaşi pasăre în colţul stâng, din partea de sus a fotografiilor", a explicat fotograful italian în plângerea sa. El adăugat că Annie Leibovitz nu i-a spus niciodată că intenţionează să folosească fotografiile lui în acel calendar şi nici nu i-a cerut permisiunea.

Acest proces se adaugă pe lista lungă a problemelor cu care se confruntă celebra fotografă americană. În plină criză mondială, Annie Leibovitz a recurs, în decembrie 2008, la o instituţie financiară, care i-a împrumutat o anumită sumă de bani, în schimbul ipotecii asupra operelor sale.

Leibovitz datorează în prezent 24 de milioane de dolari şi, pe 8 septembrie, data scadenţei, va trebui să-şi declare falimentul, dacă nu va putea să plătească datoria către societatea Art Capital, care a depus plângere şi a cerut să i se returneze suma datorată.

În afara arhivelor fotografice, evaluate la 50 de milioane de dolari, potrivit New York Times, artista şi-a ipotecat casa - o clădire întreagă în Greenwich Village, Manhattan, dar şi o a doua reşedinţă, situată în Rhinebeck, în nordul oraşului New York.

De la John Lennon şi Yoko Ono, fotografiaţi goi, cu doar câteva ore înainte de asasinarea cântăreţului britanic, în 1980, la regina Elizabeth a Marii Britanii sau Demi Moore, care a pozat în timp ce era însărcinată, cu greu poate fi găsită o persoană celebră care să nu fi trecut prin faţa obiectivului lui Annie Leibovitz, care a debutat în lumea fotografiei într-un număr al revistei Rolling Stone, în 1970.

Săptămânalul New York Magazine i-a consacrat, în cel mai recent număr, un articol foarte lung, în care editorii americani încearcă să găsească un răspuns plauzibil, evocând un stil de viaţă şi un perfecţionism care au îndepărtat-o puţin câte puţin pe Annie Leibovitz de realitatea cotidiană.

Revista americană prezintă pe larg regiile delirante ale şedinţelor ei fotografice şi pronunţatul ei gust pentru lux, precum achiziţionarea unui apartament în Paris, pe cheiul Senei, doar pentru a-i face pe plac iubitei sale, scriitoarea Susan Sontag, un alt copil minune al oraşului New York, decedată în 2004.

Într-un documentar despre Annie Leibovitz, redactorul-şef al revistei Vogue din Statele Unite, Anna Wintour, a declarat că fotografa nu este atinsă de chestiunile financiare dar că, în cele din urmă, ele sunt cele care îi conturează o imagine pe care nimeni altcineva nu a reuşit să o realizeze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici