Antena 3, amendată cu 12.500 de lei, Antena 2 - somată pentru dezechilibre în campanie

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, miercuri, să amendeze cu 12.500 de lei postul Antena 3, pentru dezechilibre în emisiunile de dezbatere şi promovare electorală, şi a somat public postul Antena 2, pentru dezechilibre în dezbaterile electorale.

29 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată cu 12.500 de lei, Antena 2 - somată pentru dezechilibre în campanie

Antena 3, amendată cu 12.500 de lei, Antena 2 - somată pentru dezechilibre în campanie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

CNA a analizat, miercuri, modul în care posturile de televiziune centrale au reflectat campania pentru preşedinţie în emisiunile electorale difuzate în perioada 26 - 30 noiembrie.

Potrivit CNA, Antena 3 a înregistrat dezechilibre în emisiunile de promovare, unde Traian Băsescu şi reprezentanţii lui au avut 612 secunde, în timp ce Mircea Geoană şi reprezentanţii lui au avut 2.200 de secunde. În acelaşi timp, în emisiunile de dezbatere de la Antena 3, Traian Băsescu şi reprezentanţii lui au avut 10 de prezenţe, în timp ce Mircea Geoană şi reprezentanţii acestuia - 64 prezenţe.

"Este, în continuare, aceeaşi problemă cu invitaţiile trimise la PDL şi neonorate, motiv pentru care este o participare dezechilibrată", a spus Cristina Bachmeier, reprezentantul postului Antena 3 la CNA. Ea a spus că Antena 3 a transmis invitaţii ca PDL să-şi transmită reprezentanţii la dezbaterile postului, pentru zece emisiuni.

În schimb, Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a spus că dezechilibrul în dezbaterile electorale de la Realitatea TV este "semnificativ".

"Radiodifuzorul organizează opt dezbateri pe zi. În perioada monitorizată, 26 - 30 noiembrie, deci în cinci zile, s-au organizat 40 de dezbateri. Radiodifuzorul ne-a prezentat doar cinci invitaţii pentru PDL în toată această perioadă, dintre care două sunt pentru aceleaşi emisiuni", a spus Onisei.

"Aceste invitaţii sunt în forma scrisă, nu vă pot prezenta discuţiile telefonice. Sunt zeci de discuţii pentru o invitaţie la o emisiune", a spus Cristina Bachmeier.

Pe de altă parte, Gelu Trandafir a spus că, de marţea trecută, 24 noiembrie, "Antena 3 nu a mai transmis nicio declaraţie de la sediul de campanie al lui Traian Băsescu".

Narcisa Iorga a precizat că şi în raportul OSCE se remarcă "o campanie negativă la adresa unui candidat, preşedintele în funcţie".

"Unele posturi au făcut campanie mai mult sau mai puţin negativă pentru un candidat, alte posturi au făcut invers", a spus Grigore Zanc.

În urma discuţiilor, CNA a decis să amendeze postul Antena 3 cu 12.500 de lei, la propunerea lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA. Alte trei propuneri de sancţiune - 20.000 de lei (Ioan Onisei), 10.000 de lei (Grigore Zanc) şi 15.000 de lei (Attila Szasz) - nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a putea fi aplicate.

Tot în şedinţa de miercuri, CNA a decis să someze public postul Antena 2, pentru dezechilibre în dezbaterile electorale. Astfel, Mircea Geoană şi reprezentanţii lui au avut 6 prezenţe, în timp ce Traian Băsescu şi reprezentanţii lui nu au fost prezenţi deloc.

Cele două sancţiuni pentru Antena 3 şi Antena 2 au fost date în baza articolului 3 din Decizia CNA nr. 853 din 29 septembrie 2009, potrivit căruia "(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici