Antena 3 şi Realitatea TV - somate pentru dezechilibre în reflectarea campaniei electorale

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să someze public posturile Antena 3 şi Realitatea TV pentru dezechilibre în prezentarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al României.

48 afișări
Imaginea articolului Antena 3 şi Realitatea TV - somate pentru dezechilibre în reflectarea campaniei electorale

Antena 3 şi Realitatea TV - somate pentru dezechilibre în reflectarea campaniei electorale

Consiliul a analizat, în şedinţa de joi, emisiunile difuzate de posturile de televiziune în campania electorală.

Postul Realitatea TV a fost somat public pentru că a reflectat în mod dezechilibrat campania electorală în emisiunile de ştiri. Mai exact, în emisiunile de ştiri de la Realitatea TV nu s-au regăsit candidatul UDMR, Kelemen Hunor, şi nici candidaţii independenţi, cu excepţia lui Sorin Oprescu.

Şi postul Antena 3 a fost somat public pentru dezechilibru în emisiunile de ştiri şi în dezbaterile electorale. Potrivit CNA, la dezbaterile de la Antena 3 au fost prezenţi doar Crin Antonescu şi Sorin Oprescu.

Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA, posturile de ştiri Realitatea TV şi Antena 3 au încălcat articolul 3 din Decizia CNA nr. 853 din 29 septembrie 2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale, care prevede că "(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant".

"În privinţa postului Realitatea TV, la emisiunile de ştiri s-a constatat un dezechilibru între candidaţii care participă la alegerile prezidenţiale", a spus Răsvan Popescu. El a precizat că la Antena 3 s-a constatat dezechilibru în emisiunile de ştiri, "unde unii candidaţi au 50 de prezenţe şi alţii au una sau niciuna", iar la emisiunile de dezbateri "au apărut foarte puţini candidaţi".

Prezente la şedinţa CNA, reprezentantele posturilor sancţionate, Roxana Niculescu-Costei (Realitatea TV) şi Cristina Bachmeier (Antena 3), au spus că este dificil de reflectat în mod echilibrat campania electorală atât timp cât realitatea politică este dezechilibrată şi nu se cunosc programele candidaţilor la prezidenţiale.

O părere similară a avut şi Mihai Mălaimare, membru al CNA. "Realitatea politică românească este dezechilibrată. Dacă este dezechilibrată, nu putem să o echilibrăm noi", a spus Mălaimare.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al CNA, a atras atenţia că radiodifuzorii trebuie să păstreze echilibrul în campanie, aşa cum prevede Decizia CNA nr. 853 din 29 septembrie 2009

"Mi se pare grav ca, după o săptămână de campanie, să avem dezechilibre majore pe dezbateri şi ştiri", a spus Narcisa Iorga. "Aveţi obligaţia să păstraţi echilibrul, chiar dacă viaţa politică este dezechilibrată. Mai ales moderatorii dumneavoastră să încerce să păstreze un echilibru, nu să fie şi ei oameni politici sub acoperire", le-a spus Narcisa Iorga reprezentantelor posturilor Realitatea TV şi Antena 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici