Atacul asupra Twitter a avut ca punct de plecare Abhazia

Atacurile care au blocat, joi, platforma de microblogging Twitter, reţele de socializare şi o platformă de blogging ar putea avea legătură cu un conflict online ruso-georgian care viza eliminarea unui blogger, informează presa internaţională.

15 afișări
Imaginea articolului Atacul asupra Twitter a avut ca punct de plecare Abhazia

Atacul asupra Twitter a avut ca punct de plecare Abhazia

Potrivit New York Times, platforma Twitter nu a funcţionat aproape pe tot parcursul zilei de joi, în condiţiile în care echipa sa a încercat să se apere împotriva unui atac online. Serviciile au fost reluate joi seară, după ce mulţi dintre cei 45 de milioane de utilizatori de Twitter au fost în imposibilitatea de a accesa serviciul.

Analiştii consideră că blocarea platformei a fost un atac de tip "denial-of-service", în cadrul căruia hackerii au determinat suprasolicitarea accesului la site prin distribuirea de link-uri către acesta. În plus, unii dintre specialiştii consultaţi de New York Times afirmă că atacul a avut ca punct de plecare regiunea Abhazia, disputată de Rusia şi Georgia, această pistă fiind privilegiată şi de alte publicaţii internaţionale, cum ar fi Le Figaro sau Times.

Concomitent cu problemele Twitter, şi Facebook şi Google au trebuit să facă faţă unor probleme similare în cursul zilei de joi. În plus, şi YouTube şi platforma de blogging LiveJournal.com au fost afectate de problemele din cursul zilei de joi, chiar dacă Twitter a avut cele mai mari dificultăţi.

Deşi majoritatea analiştilor în securitate online nu au făcut referire la o sursă specifică a atacului contra Twitter, Bill Woodcock, Research Director Packet Clearing House, organizaţie tehnică non-profit care monitorizează traficul online, consideră că atacul a fost o extensie a conflictului dintre Rusia şi Georgia. Deşi este neclar cine a iniţiat atacul, Woodcock consideră că "pe de o parte s-a apelat la propagandă, pe de alta aceasta a fost atacată" şi spune că a descoperit date care arată că atacurile sunt originare din regiunea Abhazia, teritoriu disputat de Rusia şi Georgia.

Şi cotidianul francez Le Figaro invocă, în ediţia sa online şi pe blogurile sale, pista ruso-georgiană ca fiind la originea atacurilor de joi asupra Twitter şi a altor platforme online, unul dintre motive fiind şi faptul că platforma de blogging LiveJournal, extrem de populară în Rusia, a fost şi ea afectată de probleme.

Le Figaro citează, într-un material publicat pe blogul Technotes, un responsabil pentru securitate al Facebook potrivit căruia atacul ar fi vizat un blogger cunoscut sub pseudonimul Cyxymu, deţinător de conturi pe Twitter, Facebook, Google (YouTube) şi care are un blog pe platforma LiveJournal. Acelaşi responsabil al Facebook consideră şi că atacul asupra mai multora dintre site-urile unde acesta avea profiluri a vizat "să îl facă pe acesta să nu mai fie auzit".

Joi după-amiază, ediţia electronică a Wall Street Journal informa că platforma de microblogging Twitter nu putea fi accesată, responsabilii săi anunţând pe blogul companiei că se confruntă cu un atac informatic, în timp ce alte site-uri, inclusiv LiveJournal şi Facebook, erau doar parţial funcţionale.

Tot joi, Twitter.com a afişat, în jurul orei locale 11.00 (18.00, ora României), un mesaj conform căruia serviciul a fost parţial reluat, în urma unui atac informatic de tip "denial-of-service". BBC menţiona, la momentul respectiv, că nu este clar când a fost blocat serviciul Twitter şi nici dacă acesta este inaccesibil în întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici