B1 TV, amendat din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

CNA a decis, joi, să amendeze cu 10.000 de lei postul B1 TV, pentru emisiunile "Naşul", difuzate în 7 şi 8 septembrie, în care realizatorul, Radu Moraru, i-a adus acuzaţii jurnalistului Victor Ciutacu, încălcând legislaţia audiovizuală.

276 afişări
Imaginea articolului B1 TV, amendat din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

B1 TV, amendat din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, înşedinţa de joi, emisiunile "Naşul", difuzate în 7 şi 8 septembrie,pe postul B1 TV, şi două sesizări transmise Consiliului deVictor Ciutacu, redactorul-şef al Jurnalul Naţional.

Moraru: Victoraş,bă tati, voi aţi ciordit acolo, aţi privatizat, ce aţi făcut, văîntreb şi eu?

Victor Ciutacu a sesizat, marţi, CNA, cu privire la RaduMoraru, care în emisiunea "Naşul", difuzată luni seară laB1 TV, a spus despre "Victoraş" că ar fi"ciordit" şi i-a precizat premierului Emil Boc că"nişte băieţi de ăştia" trebuie "arătaţi cu lanţuri".

"Păi presa de astăzi, unii ziarişti din presă, sunt maisecuristici decât securiştii ăi mai răi. E adevărat, nu mai dau cubâta, acum dau cu scrisul şi lovesc poate zeci de mii de oameni.N-aţi văzut, Patapievici (H-R Patapievici, preşedinteleInstitutului Cultural Român, nr.) a ajuns cel mai înjurat om. N-amvăzut să fie înjurat un fost bandit care a ciordit, l-am văzut peunul Victoraş, care a lucrat cu Omar Hayssam şi cu Muşetescu.Victoraş, bă tati, voi aţi ciordit acolo, aţi privatizat, ce aţifăcut, vă întreb şi eu? Spune-ne despre ălea, lasă tu părerile talepolitice. Cum e posibil? Acolo ne ocupăm noi de curăţenia asta.Domnul Emil Boc, ocupaţi-vă puţin de curăţenia în zona aia, maimultă fermitate. Vrem nişte băieţi de ăştia arătaţi cu lanţuri", aspus Radu Moraru, în emisiunea "Naşul" de luni seara.

Radu Moraru a mai spus despre redactorul-şef al JurnalulNaţional că a avut legături cu Omar Hayssam şi cuMuşetescu, despre acesta din urmă spunând că este unuldintre cei care au "privatizat bucăţi importante, hălci dinRomânia".

De cealaltă parte, Victor Ciutacu i-a trimis o plângere, marţi,preşedintelui CNA, Răsvan Popescu. În sesizare, Ciutacu roagă CNAsă analizeze declaraţiile făcute despre el de Radu Moraru înemisiunea "Naşul" şi să decidă dacă, în conformitate cu legislaţiaîn vigoare, spusele lui Moraru îi lezează sau nu demnitatea şiimaginea.

Ulterior, Radu Moraru a declarat, pentru MEDIAFAX, că Victor Ciutacu "sevictimizează" şi că o să-i furnizeze, "seară deseară", "probele" în legătură cu afirmaţiile sale din emisiunea"Naşul", difuzată luni la B1 TV.

Moraru: Victore,eşti un prăpădit, eşti mic

"Victoraş, poate că nu de tine era vorba, dar dacă totte-ai autosesizat şi ai sărit în sus, acum o să îţi spun«Ciutacule, avem probe!» Conturile tale nu le avem că nune-au interesat, dar putem să le găsim dacă tu asta soliciţi. Noiavem însă probe jurnalistice, de bun simţ, din guriţa ta, probe pecare o să le prezentăm în această seară şi seară de seară câte opastilă, deşi nu meriţi. Eşti în partea de golănie a presei, demizerie. Tu nu ai ce să cauţi cu noi, noi ăştia care nu suntem nicinoi fete mari, nu suntem sfinţi, dar nu poţi tu, care 3-4 ani aisupt din banii contribuabililor, ani în care noi făceam emisiuni,făceam anchete, tu nu poţi, măi penalule, că ai fost consilier ladoi miniştri penali", a spus Radu Moraru, în emisiunea pe care omoderează.

"Victore, eşti un prăpădit, eşti mic. Nu te mai da atât derotund şi de victimă. Spunea că vreau să distrug pe singurii carear putea să dărâme pe preşedinte. Deci Ciutacule, stailiniştit. Ia nişte pastile, diazepam seara, diazepam dimineaţa. Nupoţi să faci nimic. Zicea că vreau să îl bag în cătuşe.Sincer, foloseam multe metafore. Dar după ce am zis: «Mă, da' de cete sperii tu în halul ăsta? Că am zis doar Victoraş, nu ţi-am zisnumele»", a mai spus Radu Moraru.

În urma emisiunii, miercuri, Victor Ciutacu a trimis o nouă sesizareCNA, în care vorbeşte despre "atacurile" lui RaduMoraru la adresa sa. În sesizarea sa, Ciutacu scrie: "Am fostacuzat cu subiect şi predicat de fapte care, dacă ar fi adevărate,ar trebui să mă pună în imposibilitatea morală de a mai apărea-npublic".

Membrii CNA au discutat îndelung, în şedinţa de joi, acestcaz.

"Toată povestea asta a inflamat presa, nu e vorba numai de douăpersoane. Sunt păreri politice, se atacă (...) Vorbim de doisubiecţi care trebuie puşi la punct amândoi", a spus ConstantinDuţu, membru al CNA.

"Suntem în faţa unui fenomen care se va răspândi. Doi ziariştise atacă folosind posturile de televiziune la care lucrează", aspus şi Christian Mititelu.

Mihai Mălaimare:Văd doi jurnalişti absolut respectabilibălăcărindu-se

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare a spus că se află "într-osituaţie incomodă". "Noi vorbim de nevoia unui audiovizual limpede,sănătos, moral şi văd doi jurnalişti absolut respectabili(...), extrem de vizuali, bălăcărindu-se şi suntîngrijorat. Părerea mea personală este că ar trebui să letrimitem o scrisoare în care să le spunem că aşa ceva nu se facenicăieri în lume. În momentul ăsta mi-e foarte greu să mă decid,pentru că eu mă uit la amândoi, mă interesează opiniileamândurora", a spus Mihai Mălaimare.

Narcisa Iorga:Jurnaliştii şi-au uitat menirea pe care o au

Narcisa Iorga a precizat că în scrisoare trebuie să li seamintească celor doi "principiile de independenţă şi imparţialitateale jurnaliştilor". "Jurnaliştii şi-au uitat menirea pecare o au. Ei fac politică. Culmea e că şi recunosc acestlucru", a spus şi Narcisa Iorga.

"Fenomenul capătă amploare, iar noi nu putem să asistăm, trebuiesă intervenim (...) Şi aşa s-a ajuns prea departe (...) Eiconsideră că e de datoria lor să intervină în politica patronului.Nu poţi să te declari independent şi deontolog dar tu să facipolitica unui partid", a precizat Iorga.

"O serie întreagă de emisiuni au fost transformate în răfuielipersonale între jurnalişti. Lucrul acesta este în defavoarea media.Cred că aceste scrisori trebuie adresate în egală măsurăprincipalilor responsabili decizionali la nivelul Antenelor şi B1şi nu jurnaliştilor", a spus şi Ioan Onisei.

Christian Mititelu:Astea sunt metode de a asasina o persoană care amintesc de altetimpuri

De cealaltă parte, Christian Mititelu nu a fost de acord să lise trimită simple scrisori lui Radu Moraru şi lui Victor Ciutacu,precizând că nu există o plângere a lui Moraru împotriva postuluiAntena 3. "În această emisiune Ciutacu a fost făcut penal, s-a spuscă are conturi în două ţări, că e un tip bălos (...) Sunt acuzaţiifoarte grave pe care nu le putem trece cu vederea. Nu ne putemlimita la a trimite câte o scrisoare, pe care ei o vor pune încoşul de gunoi", a spus Mititelu. "Astea sunt metode de aasasina o persoană care amintesc de alte timpuri", a maispus Mititelu, invitându-i pe ceilalţi membri ai Consiliului să segândească şi cine sunt patronii acestor posturi.

El a fost susţinut de Grigore Zanc. "Se întâlnesc aici toateelementele incitării şi la violenţă şi la suprimare de libertate",a spus Grigore Zanc. Totuşi, Zanc a precizat că Moraru şi Ciutacuau intrat şi ei tot în zona "acestor acuzaţii de fraudă,complicitate, infractori".

"Orice gest din partea noastră este de multe ori calificat ca ungest de cenzură. Cenzura e ceva urât şi nepermis într-un stat dedrept, dar autocenzura este ceva de dorit, să te autocenzurezi înbaza unor valori ale profesiei tale. Asta este ce ar trebui să facăei (Moraru şi Ciutacu, nr.)", a fost de părere CristinaTrepcea.

CNA a decisamendarea postului B1 TV cu 10.000 de lei

Potrivit CNA, postul B1 TV a încălcat art. 42 din Codul dereglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Oricepersoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care înemisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privindfapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuiesusţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervinăpentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt adusede radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur etaltera pars. (3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respectedreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedereinterlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice,cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuiesă fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formezeo opinie corectă. (4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nupermită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instigela violenţă împotriva altor persoane".

Totodată, televiziunea a încălcat art. 71 din Cod - "(1) Înprogramele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interespublic, de natură politică, economică, socială şi culturală,trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurareaimparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări aopiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflateîn opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbaterepublică".

Totodată, CNA a decis să transmită şi scrisori conducerilorposturilor B1 TV şi Antena 3, în legătură cu polemicile între ceidoi jurnalişti.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici