Biroul Internaţional Permanent al Păcii contestă Premiul Nobel pentru Pace acordat UE

Premiul Nobel pentru Pace acordat Uniunii Europene este "ilegal" fiindcă UE nu este unul dintre "campionii păcii" pe care fondatorul premiului, suedezul Alfred Nobel, dorea să-l recompenseze, a apreciat luni Biroul Internaţional Permanent al Păcii.

510 afișări
Imaginea articolului Biroul Internaţional Permanent al Păcii contestă Premiul Nobel pentru Pace acordat UE

Biroul Internaţional Permanent al Păcii contestă Premiul Nobel pentru Pace acordat UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-o scrisoare deschisă adresată Fundaţiei Nobel din Suedia, organizaţia a cerut ca recompensa (de opt milioane de coroane suedeze, adică 932.000 de euro) să nu fie plătită, cerere respinsă imediat de comitetul norvegian care decernează premiul.

"Este evident că Uniunea Europeană (...) nu este unul dintre «campionii păcii» pe care Alfred Nobel i-a avut în vedere şi i-a descris în testamentul său", a informat Biroul Internaţional Permanent al Păcii (BIP).

În testament, industriaşul şi filantropul suedez care a murit în 1896 aprecia că premiul trebuia să-l recompenseze pe "cel care va acţiona mai mult sau mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armatelor permanente, precum şi pentru formarea şi răspândirea Congresului Păcii".

Ori, potrivit BIP, "UE nu purcede la o demilitarizare a relaţiilor internaţionale" şi membrii săi "justifică securitatea bazată pe forţă militară şi mai degrabă luptă în războaie decât să insiste pe nevoia de apropiere a alternativelor".

Organism de coordonare cu sediul la Geneva şi regrupând mai mult de 300 de organizaţii în 70 de ţări, Biroul Internaţional Permanent al Păcii - el însuşi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1910 - a acuzat comitetul că a "redefinit" premiul, decernat, de asemenea, militanţilor pentru mediu şi campionilor luptei împotriva sărăciei.

La Oslo, influentul secretar al Comitetului Nobel norvegian a respins criticile.

"Acest punct de vedere a fost prezentat deja de mai multe ori, este cunoscut şi nu va avea impact asupra evoluţiei premiului", a declarat Geir Lundestad pentru AFP. Banii, a spus el, "vor fi plătiţi" Uniunii Europene pe 10 decembrie, în timpul unei ceremonii la Oslo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici