CANNES 2013: "Le bleu est une couleur chaude" de Abdellatif Kechiche a primit premiul FIPRESCI. Ce film a câştigat la secţiunea Un Certain Regard

Unul dintre filmele favorite la Palme d'Or, "Le bleu est une couleur chaude", de Abdellatif Kechiche, a primit premiul FIPRESCI sâmbătă, la Festivalul de la Cannes, potrivit site-ului evenimentului.

353 afișări
Imaginea articolului CANNES 2013: "Le bleu est une couleur chaude" de Abdellatif Kechiche a primit premiul FIPRESCI. Ce film a câştigat la secţiunea Un Certain Regard

CANNES 2013: "Le bleu est une couleur chaude" de Abdellatif Kechiche a primit premiul FIPRESCI. Ce film a câştigat la secţiunea Un Certain Regard

Trofeul Un Certain Regard a revenit filmului "L'image manquante", de Rithy Panh, în timp ce premiul juriului aceleiaşi secţiuni a fost acordat filmului 'Omar", de Abu Assad. Premiul pentru regie i-a fost acordat lui Alain Guiraudie, pentru "L'inconnu du lac", iar premiul Un certain talent a fost acordat grupului de actori din "La Jaula de Oro", de Diego Quemada -Diez. Prix de l'Avenir al secţiunii Un Certain Regard a fost acordat filmului "Fruitvale Station", de Ryan Coogler.

Premiul criticii - FIPRESCI pentru un film care a rulat în secţiunea Un Certain Regard i-a revenit filmului lui Mohammad Rasoulof "Manuscripts Don't Burn". Premiul FIPRESCI pentru un film din secţiunea paralelă Quinzaine des Realisateurs a fost acordat peliculei "Blue Ruin", de Jeremy Saulnier.

"Le bleu est une couleur chaude/ La vie d'Adele", de Abdellatif Kechiche, a primit premiul criticii de specialitate - FIPRESCI (International Federation of Film Critics) pentru un film din competiţia oficială.

Tot sâmbătă au fost anunţate premiile Juriului Ecumenic. Marele premiu i-a revenit iranianului Asghar Farhardi, pentru "Le passé/ The Past", în timp ce debutul regizoral al Valeriei Golino, "Miele", şi "Like Father Like Son", de Hirokazu Kore-eda au primit menţiuni din partea aceluiaşi juriu.

Vineri au fost acordate premiile secţiunii Quinzaine des Realisateurs. Astfel, premiul Art Cinema oferit de Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai (CICAE) a fost acordat filmului "Les Garçons et Guillaume, à table !/Me Myself and Mum", de Guillaume Gallienne (Franţa).

Premiul Europa Cinemas a fost acordat filmului "The Selfish Giant/ Le Géant Egoïste", de Clio Barnard (Marea Britanie), în timp ce premiul Société des auteurs et compositeurs dramatiques (SACD) a fost acordat peliculei "Les Garçons et Guillaume, à table !/ Me Myself and Mum" de Guillaume Gallienne (Franţa). O menţiune specială a revenit peliculei "Tip Top" de Serge Bozon (Franţa).

Premiul Illy pentru scurtmetraj a revenit filmului "Gambozinos Dahus/ A Wild Goose Chas", de João Nicolau, în timp ce o menţiune specială la aceeaşi categorie a revenit peliculei "Pouco mais de um mês/ Un peu plus d'un mois", de André Novais Oliveira.

În timpul ceremoniei de vineri, cineastei Jane Campion i-a fost acordat trofeul Carrosse d'Or.

Tot vineri, Tudor Cristian Jurgiu a primit la Cannes premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul "În acvariu", distincţia fiind acordată la egalitate cu slovacul Matus Vizar.

Premiul I a fost acordat scurtmetrajului "Needle", realizat de Anahita Ghazvinizadeh, o studentă de origine iraniană la Institutul de Arte din Chicago.

Premiul al II-lea i-a fost acordat belgiencei Sarah Hirtt, pentru scurtmetrajul "En attendant le degel".

Un premiu simpatic al festivalului, Palm Dog - decernat pentru excelenţa în arta actoriei a unui reprezentant al rasei canine -, i-a revenit pudelului Baby Boy din "Behind the Candelabra", de Steven Soderbergh.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se încheie duminică, cu marea gală de decernare a premiilor. Cristian Mungiu este, anul acesta, primul cineast român membru al juriului care va acorda marele trofeu al festivalului, Palme d'Or.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici