Care sunt tendinţele pieţei telecom în 2015: Mai mult internet şi oferte mai generoase

Majorarea numărului de conexiuni la internet prin tehnologiile 3G şi 4G/LTE, creşterea utilizării serviciilor în roaming şi apariţia unor oferte "mai generoase" în privinţa ninutelor naţionale şi internetului mobil incluse vor fi principale tendinţe care se vor manifesta pe piaţa telecom în 2015.

938 afișări
Imaginea articolului Care sunt tendinţele pieţei telecom în 2015: Mai mult internet şi oferte mai generoase

Cătălin Marinescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"În primele şase luni ale acestui an, numărul total de conexiuni mobile active la internet a crescut cu 28%, la 14,4 milioane. Tendinţa pozitivă va continua să se manifeste şi în 2015, fapt ce va aduce şi la creşterea ratei de penetrare a serviciilor de internet mobil, care la finele lunii iunie se situa la 52,1%. De asemenea, pe fondul reducerii tarifelor pentru apelurile efectuate în interiorul UE, vom asista la creşterea utilizării serviciilor în roaming, aşa cum s-a întâmplat în prima parte a acestui an, când traficul de voce a urcat 32%, la 241 milioane de minute", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, prezent la un eveniment de specialitate.

Potrivit datelor ANCOM, numărul conexiunilor fixe şi mobile la internet a atins 18,3 milioane la finele lunii iunie, în creştere cu 22,8% faţă de 30 iunie 2013, pe fondul avansului conexiunilor mobile cu 28,5%, la 14,4 milioane, reiese din datele anunţate de autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

"În cazul internetului mobil de bandă largă, numărul conexiunilor a înregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumătatea anului 2013 până la 10,5 milioane la jumătatea anului 2014, adică, în medie, peste un milion de conexiuni în plus la fiecare 6 luni", a spus Marinescu.

În cazul conexiunilor mobile de acces la internet, la jumătatea acestui an, peste 8,5 milioane dintre cele 14,4 milioane de conexiuni active foloseau tehnologia 3G şi, respectiv, superioară 3G, din care 253.000 erau prin tehnologia 4G.

Din totalul celor 14,4 milioane de conexiuni mobile la internet, jumătate au fost utilizate pe bază de cartele preplătite, iar jumătate pe bază de abonament, dintre acestea din urmă 5,3 milioane aparţinând utilizatorilor persoane fizice, iar restul de 1,9 milioane persoanelor juridice.

În ceea ce priveşte modalitatea de acces, 89% dintre conexiunile mobile au fost accesate prin telefonul mobil/smartphone, în timp ce restul de 11% au fost conexiuni prin intermediul modemurilor/cardurilor sau USB.

"Anticipez că operatorii telecom vor continua să adreseze clienţii cu oferte din ce în ce mai generoase, cu mai mult internet mobil inclus, cu mai multe minute naţionale incluse. Totodată, pe fondul reducerii preţului mediu, ofertele convergente fix-mobil vor fi alimentate şi de terminale inteligente şi tablete", a spus Marinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici