Cel mai mare centru educaţional şi cultural evreiesc din Germania se va deschide la Berlin

O clădire strălucitoare, curbată, cu dale albastre şi panouri în nuanţe metalice, Pears Jewish Campus (PJC) va fi cel mai mare centru educaţional şi cultural evreiesc din Germania atunci când îşi va deschide porţile la Berlin, duminică.

106 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare centru educaţional şi cultural evreiesc din Germania se va deschide la Berlin

Sursa foto: Twitter

Apreciat ca fiind simbolic pentru familiile evreieşti din ţară, visul din spatele PJC "a fost şi este acela de a garanta un viitor pe termen lung pentru viaţa evreiască şi toleranţa în Germania", a declarat rabinul berlinez Yehuda Teichtal, şeful Chabad local.
 
Chabad este o mişcare evreiască hasidică cunoscută pentru misiunea sa de informare.
 
Situat în centrul Berlinului, noul campus garantează acest viitor, fiind "fundaţia care va permite o cale a toleranţei şi a conştientizării", a declarat el vineri.
 
Campusul de 33 de milioane de euro (aproximativ 36 de milioane de dolari) se întinde pe 8.000 de metri pătraţi pe şapte etaje, pe locul Centrului de educaţie evreiască Chabad, potrivit companiei care a gestionat construcţia, Kondius AG, şi va fi un "loc de întâlnire între religii şi vârste".
 
Construit cu trei principii principale în minte - educaţie, sport şi cultură - PJC va fi deschis tuturor şi va include şcoli, o grădiniţă, un cinematograf şi o sală de sport.
 
La exterior, există un perete împodobit cu graffiti ale artistului Tobo, alias Tobias Friesike, a relatat ziarul german Jewish Allgemeine.
 
"Ar trebui să fie o casă deschisă pentru toată lumea - fie că este vorba de un eveniment cultural, fie că cineva vrea să viziteze studioul de muzică sau atelierul de artă sau să vadă un film sau să viziteze un eveniment sau să asculte o lectură de carte, sau să vină la un program educaţional", a declarat Teichtal pentru CNN.
 
Intrarea, ca şi întreaga faţadă a clădirii, este împodobită cu o culoare semnificativă în iudaism - albastru.
 
"Albastrul ar trebui să amintească de cer, deoarece în iudaism reprezintă Israelul", a declarat arhitectul clădirii, Serghei Tchoban, citat de Jewish Allgemeine.
 
"Este vorba despre a veni împreună, este vorba despre a ne vedea unii pe alţii la un nivel ochi în ochi, de a ne înţelege reciproc şi de a crea o conştientizare comună. Toţi cei din umanitate avem responsabilitatea unii pentru alţii, toţi facem parte din societate şi avem nevoie unii de alţii. Şi cu toţii trebuie să creăm o lume mai bună", a declarat Teichtal.
 
"PJC este o nouă etapă din istoria de 1.700 de ani a vieţii evreieşti din Germania", a spus el. Cu ajutorul campusului, el speră să schimbe asocierea negativă a evreilor din Germania, făcând ca naraţiunea să fie una "de toleranţă, conştientizare şi schimb, dragoste, respect şi creaţie", a adăugat el.
 
Josef Schuster, preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, a mai subliniat importanţa campusului, numindu-l "un simbol pentru viitorul vieţii evreieşti, al familiilor evreieşti de aici, din Germania".
 
Deşi în Germania există încă o teamă de antisemitism, PJC adoptă o abordare diferită faţă de multe alte instituţii evreieşti în ceea ce priveşte securitatea. Teichtal spune că centrul este înconjurat de un gard de sticlă, care îl conectează cu sinagoga şi centrul comunitar administrat de Chabad, care se află acolo de ani de zile.
 
"Avem măsurile de securitate necesare. În acelaşi timp, am vrut să facem acest lucru într-un mod transparent şi deschis", a declarat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici