Celebrul regizor Nick Broomfield vine la Astra Film Festival cu un film despre Leonard Cohen

Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenţi regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediţie a festivalului Astra Film.

100 afișări
Imaginea articolului Celebrul regizor Nick Broomfield vine la Astra Film Festival cu un film despre Leonard Cohen

Celebrul regizor Nick Broomfield vine la Astra Film Festival cu un film despre Leonard Cohen

Câştigător a numeroase premii internaţionale precum BAFTA sau Sundance, Nick Broomfield se va întâlni cu publicul Astra Film Festival în cadrul Programului-portret „O Viaţă în Documentare - Maeştri”. Vor fi proiectate trei filme non-ficţiune, printre care şi „Marianne and Leonard – cuvinte de dragoste”, despre povestea emoţionantă dintre Leonard Cohen şi muza sa, Marianne, cea care a inspirat melodia „So Long, Marianne”. De asemenea, Nick Broomfield va susţine şi un Masterclass, moderat de regizorul Liviu Tipuriţă.

Portretul cinematografic „O Viaţă în Documentare - Maeştri” va include trei dintre cele mai interesante filme ale lui Nick Broomfield. „Poveşti ale adormitului sumbru“ (2014), film proiectat marţi, 11 octombrie, prezintă cazul celebrului criminal în serie cunoscut sub numele de Grim Sleeper, care a terorizat South Central Los Angeles timp de 25 de ani. Miercuri, 12 octombrie, este ziua filmului documentar „Marianne şi Leonard – cuvinte de dragoste” (2019), care oferă o privire adâncă a relaţiei dintre excepţionalul muzician Leonard Cohen şi muza sa norvegiană, Marianne Ihlen. În sfârşit, joi, 13 octombrie va fi proiecţia „Tatal meu şi Eu” (2019), un documentar foarte personal care explorează relaţia regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf.

Masterclass-ul oferit de Nick Broomfield va avea loc joi, 13 octombrie, la Sala Thalia, imediat după proiecţia filmului „Tatal Meu şi Eu“. Nick Broomfield va intra în dialog cu regizorul britanic de origine română, Liviu Tipuriţă (nominalizat la Bafta în 2010), despre tehnicile sale de creare a unei poveşti de documentar şi despre prestigioasa sa carieră. După Masterclass, publicul va avea ocazia să între în dialog cu regizorul Nick Broomfield în cadrul unei sesiuni Q&A.

Detalii despre Portretul cinematografic Nick Broomfield, aici.

Nick Broomfield, o carieră de peste cinci decenii

Într-o carieră care se extinde pe cinci decenii, Nick Broomfield a regizat 35 de documentare, investigând poveştile unor celebrităţi de prim rang precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie şi Tupac, a unor politicieni precum Margret Thatcher şi Sarah Palin, a faimoasei proxenete Heidi Fleiss, cunoscută drept „Doamna Hollywood“, şi a unor ucigaşi în serie precum Aileen Wuornos şi Grim Sleeper. De asemenea, Broomfield a realizat filme documentare despre copii din medii defavorizate, femei soldaţi şi prostituţie.

Nick Broomfield şi-a început cariera în documentarul observaţional, iar apoi şi-a dezvoltat un stil propri: a apărut în propriile documentare, interacţiunea cu subiecţii filmelor devenind un element cheie al producţiilor. Chiar dacă recunoaşte că intruziunea realizatorului de film în situaţia pe care o filmează are inevitabil impact şi modifică povestea, Broomfield este de părere că acesta este un mod de abordare mai onest decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. E bine ca spectatorii să fie conştienţi de interacţiunea realizator-subiect, pentru a putea decide singuri unde stă adevărul, este părerea lui regizorului britanic.

Filmele lui Nick Broomfield au fost onorate de-a lungul timpului cu premii prestigioase (inclusiv BAFTA, Sundance, Royal Television Society Award, Peabody, Grierson, Flaherty) şi au influenţat documentarişti cunoscuţi precum Louis Theroux si Morgan Spurlock.
Astra Film Festival va avea loc în acest an acesta în perioada 9-16 octombrie, în săli de cinema, dom şi online. Detalii despre program, aici: https://www.astrafilm.ro/program-2022

Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa, şi a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici