Cine l-a ajutat pe Shakespeare în elaborarea capodoperelor sale?

În curând, Editura Universităţii Oxford va publica o ediţie critică a operei complete a lui William Shakespeare, în cadrul căreia se va regăsi numele lui Cristopher Marlowe în calitate de co-autor al piesei de teatru în trei părţi Henric al VI-lea.

596 afișări
Imaginea articolului Cine l-a ajutat pe Shakespeare în elaborarea capodoperelor sale?

Cine l-a ajutat pe Shakespeare în elaborarea capodoperelor sale?

Timp de decenii întregi, cercetătorii au încercat să afle cât de mult l-a influienţat Marlowe pe Shakespeare în procesul de creaţie, iar mulţi dintre ei chiar au afirmat, la un moment dat, că aceştia ar fi una şi aceeaşi persoană. Însă, datorită intensului studiu a vocabularului lui Shakespeare, a filosofiei morale şi a stilului poetic, un grup internaţional de cercetători au elucidat acest mister, relatează Descoperă.

"Viziunea celor de la Universitatea Oxford era aceea că este imposibil ca Shakespeare să fi colaborat cu alt scriitor în procesul de elaborare a creaţiei sale, iar în 1986, când a apărut teoria conform căreia opt dintre operele sale au fost create prin colaborare, s-a iscat o contestare generală", afirmă un membru al echipei de cercetători, Gary Taylor.

Cristopher Marlowe a fost un poet contemporan cu Shakespeare, iar cercetătorii din mediul universitar au făcut legături între cei doi, considerând că se cunoşteau şi că făceau schimb de idei. Mai mult, se consideră că Marlowe a exercitat o influenţă remarcabilă asupra creaţiei lui Shakespeare.

Teoria menţionată anterior, conform căreia unii cercetători au considerat, la un moment dat, că aceştia ar fi unul şi aceeaşi, a fost destul de populară şi a izvorât din faptul că Marlowe a murit la vârsta de 29 de ani, după ce a fost rănit din cauza implicării într-un scandal de spionaj, iar numele lui Shakespeare a apărut în literatură la doar două săptămâni după moartea acestuia.

Acest eveniment a trezit controverse conform cărora Marlowe şi-a înscenat propria moarte şi a preluat pseudonimul de Shakespeare. Însă, cel mai puternic argument împotriva acestei teorii este acela că cei doi au stiluri total diferite, folosind un vocabular care nu se aseamănă deloc unul cu celălalt, lucru care, pentru unii cercetători, este de ajuns pentru a nega această teorie.

Pentru a rezolva acest mister, cei 23 de cercetători au combinat literatura clasică cu informaţiile deţinute pentru a analiza fiecare cuvânt din operele lui Shakespeare şi a le compara cu alte cuvinte folosite în literatura acelei epoci.

Cea mai semnificativă descoperire a echipei a fost cea cu privire la piesa de teatru în trei părţi Henric al VI-lea, unde aceştia au găsit evidenţa faptului că Marlowe a contribuit la crearea acesteia, evidenţă bazată pe analizarea cuvintelor folosite.

Cu toate acestea, părerile rămân, totuşi, împărţite, fiecare cercetător expunându-şi punctul de vedere prin argumente proprii.

Sursa: http://bit.ly/2dS8Cnc

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici