"Citizen Havel", un documentar despre fostul preşedinte ceh, face săli pline la Praga

Un film documentar despre Vaclav Havel - dramaturgul, fostul disident anticomunist şi apoi preşedintele Cehiei - înregistrează un adevărat succes în rândul publicului ceh, fiind vizionat de peste 70.000 de spectatori într-o lună, potrivit lemonde.fr.

37 afișări
Imaginea articolului "Citizen Havel", un documentar despre fostul preşedinte ceh, face săli pline la Praga

Fostul preşedinte ceh, Vaclav Havel

Filmul rulează în circa 15 săli de cinema din ţară şi a reuşit să "bată" cea mai nouă comedie produsă în Cehia.

Cu "Citizen Havel", spectatorul intră, timp de două ore, în intimitatea celebrului om politic ceh, în perioada de 10 ani cât a stat la Castelul din Praga, reşedinţa şefului statului.

Rod al unui proiect ambiţios, fără echivalent în lume, acest film este un montaj cronologic, fără comentariu, de scene din viaţa de zi cu zi a lui Vaclav Havel pe parcursul acestei decade. Timp de 11 ani, cineastul şi documentaristul Pavel Kutecky l-a filmat pe preşedinte, în diverse împrejurări, de la vizitele în ţară sau străinătate, la situaţiile delicate, precum intrigile responsabililor politici locali, până la primirea de şefi de stat sau artişti celebri, precum Rolling Stones.

Potrivit sursei citate, Pavel Kutecky, care a murit în aprilie 2006, nu a putut să ducă la capăt filmul său documentar. Cel care a vizionat şi ascultat cele 70 de ore de imagini exclusive şi cele 50 de ore de sunet înregistrate în aceşti ani, înainte de a realiza montajul final, a fost prietenul său, Miroslav Janek.

"Niciun alt om politic, din Cehia sau de altundeva, nu a consimţit vreodată la filmări atât de largi şi atât de autentice despre munca şi viaţa sa privată", a apreciat unul dintre producătorii filmului, Jarmila Polakova, de la Asociaţia Film şi Sociologie (AFS). Ţinând loc de "Memoriile" pe care Vaclav Havel nu a avut niciodată intenţia să le scrie, documentarul oferă o incursiune în gândirea fostului preşedinte ceh şi a apropiaţilor săi.

Lansat în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, filmul a fost remarcat de critici, care au subliniat autenticitatea producţiei. "«Citizen Havel» nu este portretul unui general după bătălie, îl vedem arbitrând, făcând alegeri în plină acţiune", a comentat Zbynek Petracek în Lidové Noviny. "Se constată faptul că Havel a câştigat adesea provocări politice şi şi-a învins adversarii datorită onestităţii sale intelectuale".

Materialul nefolosit de Pavel Kutecky va fi depus la Arhivele naţionale de film şi pus la dispoziţia istoricilor.

Vaclav Havel a fost ultimul preşedinte al Cehoslovaciei (1990-1992) şi primul preşedinte al Republicii Cehe (1993-2003).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici