Cluj: Bugetul TIFF, cu 300.000 de euro mai mic faţă de cel de anul trecut

Bugetul pe acest an al Festivalului Internaţional de Film Transilvania este de 1,4 milioane de euro, mai mic cu 300.000 de euro faţă de cel de anul trecut, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Cluj, directorul manifestării, Tudor Giurgiu, adăugând că acest lucru nu va afecta calitatea.

138 afișări
Imaginea articolului Cluj: Bugetul TIFF, cu 300.000 de euro mai mic faţă de cel de anul trecut

Cluj: Bugetul TIFF, cu 300.000 de euro mai mic faţă de cel de anul trecut (Imagine: tiff.ro)

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a afirmat că bugetul manifestării din acest an este de 1,4 milioane de euro, fiind mai mic cu 300.000 de euro faţă de anul trecut.

El a spus că acest lucru nu va afecta calitatea festivalului.

"Vor fi 155 de filme de lungmetraj şi 35 de filme scurte. Locurile de desfăşurare nu se schimbă, în Casa TIFF şi la Pavilionul din Piaţa Unirii. Singurul semn de întrebare mai este legat de multiplexul unde vom proiecta filme, nu ştim dacă vom rămâne la Odeon sau la Cinema City", a afimat Giurgiu.

Giurgiu a afirmat că nu au vrut să renunţe la nimic din ceea ce este important în festival, chiar dacă bugetul este mai mic.

"Nu am încercat să tăiem şi să renunţăm la nimic, mi s-a părut că era o decizie proastă să tăiem din programele de anii trecuţi. Am încercat să ne gospodărim altfel, am redus oamenii. Filmele pe care le vedeţi costă mult, cele străine, mai ales dacă sunt două, trei proiecţii. Eu cred că, mai ales în primii ani, festivalul a fost şi este prietenos cu publicul, oferte, carduri, rămâne prietenos. (...) Încercăm să ne gospodărim fără să prejudiciem calitatea şi standardul cu care ne-am obişnuit", a adăugat Giurgiu.

El a spus că un eveniment special va avea loc la Castelul Bonţida.

"Va fi primul «Weekend la Castel». Vom face nu doar proiecţii, ci şi alte întâmplări: Ada Milea şi Dorina Chiriac cu spectacolul "Apolodor", zi spaniolă, care se va termina seara cu "Blancanieves", film mut, va veni la premieră şi Pablo Berger. Apoi, în 2 iunie, la fel, vom încerca să vă tentăm cu aventuri gastronomice, apoi "Manase" proiectat cu muzică live. Mai este un film românesc în premieră, «Exploratorul», după care va avea loc expoziţia "Emil Racoviţă savant, fotograf, explorator”. Un film «Earth», din Ucraina, proiecţie acompaniată de o trupă de femei cu voce extraordinară. Nu avem o vedetă glamour, o divă, nu au fost bani, nu ne-am pus problema. Avem mulţi invitaţi români şi străini. Nu privilegiem doar competiţia, ci multe filme din program vor fi aici cu regizori", a spus directorul TIFF.

La rândul său, managerul festivalului, Cristian Hordilă, a afirmat că biletele din acest an vor fi mai scumpe cu doi lei.

"Pe lângă filme, pe partea de muzică avem evenimente importante, cabaret, muzică şi teatru de stradă. Un alt eveniment, în 2 iunie, Balkan Melody, un documentar despre talente nedescoperite, după film Iza, muzică tradiţională. Petrecerea de închidere este un eveniment important, am schimbat locaţia, la Euphoria Music Hall, lasere, lumini, fum, Marina Voica invitată specială. 100 de bilete se vând pentru această petrecere. Biletele sunt puse deja în vânzare pe biletmaster, din 24 pe site, din 27 de la casierie. Biletele pot fi cumpărate şi printate acasă. Preţul s-a modificat, a crescut un pic, opt lei pentru studenţi, 10 lei în avans şi 12 lei la filmul din aceeaşi zi", a afirmat el.

Pe de altă parte, directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a declarat, la rândul său, că la Zilele Filmului Românesc vor fi 10 filme de lungmetraj şi 20 de scurtmetraj.

TIFF 2013 va avea loc, între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici