CNA a amendat B1 TV cu 7.500 de lei pentru acuzaţii neprobate la adresa senatorului Teodor Atanasiu

CNA a amendat B1 TV cu 7.500 de lei din cauza acuzaţiilor invitatului Radu Cristescu (candidat PMP la primăria sectorului 2) care a spus că senatorul PNL Teodor Atanasiu "vinde posturi", în cadrul emisiunii "Ştiri" din 19 mai, fără ca moderatoarea să ceară probe pentru afirmaţiile invitatului.

241 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat B1 TV cu 7.500 de lei pentru acuzaţii neprobate la adresa senatorului Teodor Atanasiu

CNA a amendat B1 TV cu 7.500 de lei pentru acuzaţii neprobate la adresa senatorului Teodor Atanasiu (Imagine Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa de miercuri, 1 iunie, rapoartele de monitorizare întocmite pentru televiziunile centrale (din Bucureşti) care au realizat emisiuni electorale şi a decis să amendeze B1 TV cu 7.500 de lei din cauza încălcării articolului 40(1) din Codul Audiovizualului, referitor la faptul că acuzaţiile de ilegalitate trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanei acuzate trebuie să i se solicite un punct de vedere (principiul "audiatur et altera pars").

Potrivit monitorizării, televiziunea B1 TV a difuzat în data de 19 mai, de la ora 19:00, emisiunea "Ştiri", încadrată ca "Dezbatere electorală". Emisiunea a fost moderată de Irina Petraru şi a avut ca invitaţi doi candidaţi pentru primăria sectorului 2, Bucureşti, pe Radu Cristescu (PMP) şi pe Dumitru Pelican (Partidul Ecologist).

În cadrul emisiunii, Radu Cristescu a făcut următoarele afirmaţii, fără ca moderatoarea să intervină: "Văd că domnul Tase Atanasiu care vinde posturi pentru candidaţi... că nu ajungi oricum (pe liste,n.r.). Uitaţi-vă la ce listă au liberalii la Consiliul General făcută de Alina Gorghiu, de Tase Atanasiu, pe bani grei. Acolo nimeni nu intră. Mă înţelegeţi? La Blaga nu merge nimeni, la Casa de asigurări nu merge nimeni, la Blejnar nu merge nimeni, la absolut nimeni. La Anca Boagiu nu mai merge nimeni. Văd că în altă parte se caută".

Amenda de 7.500 de lei a fost propunerea intermediară a membrilor Radu Herjeu şi Lorand Turos, ca urmare a faptului că niciuna dintre propunerile iniţiale ale acestora (Radu Herjeu - 5.000; Lorand Turos - 10.000) nu a întrunit un număr minim de voturi (şase) pentru a fi validată. Ba mai mult, cele două propuneri au obţinut fiecare câte patru voturi. Astfel, cei doi membri au retras propunerile iniţiale şi au făcut o propunere "de mijloc", sancţiune care a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Cei opt membri prezenţi la discutarea acestui punct de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, 1 iunie, au fost Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Călin Cristea.

Articolul 40(1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează că "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a- şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt".

De asemenea, tot în şedinţa de miercuri, 1 iunie, Consiliul a somat Antena 3, Realitatea TV, Estrada TV şi Naşul TV din cauza abaterilor privind reflectarea corectă în audiovizual a campaniei electorale (pentru alegerile locale), aşa cum prevde Decizia CNA 244/ 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici