CNA a somat nouă posturi TV centrale pentru că au prezentat exit-poll-urile fără marja de eroare

CNA a somat public, miercuri, posturile Antena 1, Antena 2, Antena 3, N24, OTV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1 şi Vox News pentru că duminică au prezentat exit-poll-urile de la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, fără să prezinte informaţii precum marja de eroare, metodologia şi eşantionul.

39 afișări
Imaginea articolului CNA a somat nouă posturi TV centrale pentru că au prezentat exit-poll-urile fără marja de eroare

CNA a somat nouă posturi TV centrale pentru că au prezentat exit-poll-urile fără marja de eroare (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, modul în care posturile TV au difuzat, duminică, exit-poll-urile de la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

În urma monitorizării, CNA a decis să someze public posturile Antena 1, Antena 2, Antena 3, N24, OTV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1 şi Vox News pentru că transmiterea exit-poll-urilor nu s-a făcut cu respectarea art. 19, alin. 1 din Legea 370/ 2004: "În perioada electorală, în cazul prezentării de sondaje de opinie cu conţinut electoral, acestea trebuie însoţite de următoarele informaţii:

  • a) denumirea instituţiei care a realizat sondajul;

  • b) data sau intervalul de timp în care a fost efectuat sondajul şi metodologia utilizată;

  • c) dimensiunea eşantionului şi marja maximă de eroare;

  • d) cine a solicitat şi cine a plătit efectuarea sondajului".

Sancţiunile au fost date la propunerea lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici