CNA va colabora cu Ministerul Finanţelor Publice pentru informarea publicului privind Loteria bonurilor fiscale

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va colabora cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru informarea publicului privind organizarea şi desfăşurarea Loteriei bonurilor fiscale, potrivit unei decizii luate în şedinţa de marţi a Consiliului.

238 afișări
Imaginea articolului CNA va colabora cu Ministerul Finanţelor Publice pentru informarea publicului privind Loteria bonurilor fiscale

CNA va colabora cu MFP pentru informarea publicului privind Loteria bonurilor fiscale (Imagine: Shutterstock)

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, o solicitare primită de la Ministerul Finanţelor Publice, privind încheierea unui acord de colaborare între cele două instituţii în vederea derulării campaniei de informare referitoare la organizarea şi desfăşurarea Loteriei bonurilor fiscale.

Consiliul a aprobat în unanimitate (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) încheierea acestui acord de colaborare.

Potrivit adresei transmise de MFP la CNA, "acordul face parte din campania de informare publică derulată de Ministerul Finanţelor Publice pentru a creşte gradul de responsabilitate civică în rândul populaţiei în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale şi reducerea economiei subterane".

"În scopul realizării cadrului organizat pentru combaterea evaziunii fiscale şi reducerea economiei subterane prin impulsionarea conformării voluntare, prin oferirea de stimulente actorilor economici pentru a se comporta 'corect' şi pentru a se creşte gradul de responsabilitate civică în rândul populaţiei, respectiv pentru reducerea componentei de neraportare a veniturilor de către întreprinderi, Ministerul Finanţelor Publice derulează campanii de informare prin difuzarea de spoturi informative privind organizarea şi desfăşurarea Loteriei Bonurilor Fiscale", se spune în adresa MFP.

Potrivit acordului, Ministerul Finanţelor Publice va transmite televiziunilor şi radiourilor din România informaţii cu privire la modul de desfăşurare a Loteriei Bonurilor Fiscale, precum şi recomandări privind combaterea evaziunii fiscale.

La rândul său, în conformitate cu articolul 142 din Codul audiovizualului, CNA va recomanda televiziunilor şi radiourilor difuzarea acestor informaţii, ca fiind de interes public.

Acordul va intra în vigoare la data semnării sale, va avea o valabilitate de un an şi va putea fi prelungit cu acordul părţilor.

Potrivit articolului 142 din Cod, "Mesajele noncomerciale nu se includ în calculul duratei legale alocate publicităţii şi trebuie să respecte următoarele condiţii cumulative: difuzarea mesajelor să fie gratuită, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă; mesajele să fie grupate şi separate de alte mesaje publicitare şi identificate între coperte cu menţiunea «Mesaj/mesaje de interes public»; mesajele să nu conţină nicio referire de natură comercială; siglele sponsorilor pot fi prezentate numai în apeluri caritabile la sfârşitul spotului şi nu trebuie să depăşească durata cumulată de 3 secunde".

Firmele obligate prin lege să utilizeze aparate de marcat electronice pentru emiterea bonurilor fiscale, în principal comercianţii care vând direct către populaţie, trebuie să înlocuiască treptat aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie cu cele echipate cu jurnal electronic şi să le conecteze la sistemul de supraveghere şi monitorizare, în vederea transmiterii datelor către ANAF.

Prima extragere la loteria bonurilor fiscale, ocazională, va fi organizată pe 13 aprilie, a doua zi de Paşti, cu un fond de premiere de 1 milion de lei. Valoarea premiilor individuale se stabileşte prin împărţirea fondului de premiere la numărul de bonuri fiscale revendicate în termen (30 de zile).

În cadrul loteriei bonurilor fiscale se extrage un număr din intervalul 1 - 999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului şi data emiterii bonului.

Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, după minimum 15 zile de la sfârşitul intervalului calendaristic participant la loterie, şi va consta în extragerea aleatorie de numere, respectiv un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, şi o dată calendaristică reprezentând ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care este organizată loteria, în vederea acordării de premii în bani.

Dacă la extragere a rezultat valoarea 85, atunci sunt câştigătoare bonurile fiscale cu valoare între 85,00 lei şi 85,99 lei.

Extragerile vor fi organizate de Loteria Română şi sunt publice, iar prima extragere lunară va fi în luna iulie 2015, fiind văzută de Guvern ca măsură pentru combaterea evaziunii fiscale şi reducerea economiei subterane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici