Conducerea TVR va recurge la concedieri colective, în urma procesului de restructurare

Reprezentanţii administraţiei TVR au informat membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate.

940 afișări
Imaginea articolului Conducerea TVR va recurge la concedieri colective, în urma procesului de restructurare

Conducerea TVR va recurge la concedieri colective, în urma procesului de restructurare (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, reprezentanţii conducerii TVR au dat curs invitaţiei lansate de Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din SRTv (SPUSTV) de a participa la Adunarea Generală extraordinară de joi, unde au susţinut necesitatea luării unor măsuri urgente pentru redresarea economică a televiziunii publice.

La discuţii a participat şi Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian.

Lui Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, i s-a alăturat Cristian Zgabercea, raportor principal al grupului de lucru desemnat să elaboreze programul de redresare economică a TVR. Acesta a răspuns la întrebările privind Raportul realizat în vederea elaborării Programului de redresare economică a TVR.

În cadrul Adunării Generale, reprezentanţii conducerii TVR i-au informat pe angajaţii prezenţi la discuţii despre situaţia financiară a televiziunii publice, precum şi despre unele aspecte privind măsurile legate de reorganizarea TVR, având ca obiective performanţa şi eficienţa.

Reprezentanţii administraţiei TVR au informat membrii Adunării Generale a SPUSTv că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective.

De asemenea, Claudiu Săftoiu a declarat că nu vor fi afectate drepturile salariaţilor stipulate în actualul Contract Colectiv de Muncă.

Claudiu Săftoiu şi reprezentanţii SPUSTV au convenit ca întregul proces de restructurare să fie unul transparent, iar criteriile în baza cărora se vor opera concedierile să fie pe bază de competenţe şi rezultate.

Totodată, Claudiu Săftoiu a arătat că scopul Programului de redresare al TVR este de a salva televiziunea publică, aflată în acest moment într-o situaţie critică. "Alternativa pentru ca TVR să nu devină instituţie bugetară sau, mai rău, să nu intre în insolvenţă este doar redresarea financiară, recredibilizarea televiziunii şi realizarea unor investiţii", se mai spune în comunicatul TVR.

Potrivit aceleiaşi surse, reprezentanţii conducerii TVR s-au declarat satisfăcuţi de deschiderea manifestată de partenerii sociali şi îşi propun îmbunătăţirea relaţiei cu sindicatul reprezentativ din TVR.

La începutul acestei săptămâni, pe site-ul Televiziunii Române se spunea că negocierile dintre conducerea TVR şi sindicatul reprezentativ al salariaţilor din televiziune (SPUSTV) sunt în impas, liderii sindicali anunţând într-o conferinţă de presă, organizată la sediul televiziunii, că nu sunt de acord ca numai angajaţii să suporte consecinţele dezastrului financiar în care se află instituţia. Totodată, reprezentanţii sindicali au infirmat informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora fondul de salarii ar reprezenta 60% din totalul cheltuielilor televiziunii române. Un procent realist şi corect, declarau liderii de sindicat, este cel de maximum 25-30%, se mai spunea atunci pe site-ul TVR.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Conducerea TVR nu a spus până în prezent câţi angajaţi vor fi concediaţi în cadrul procesului de restructurare al Televiziunii Române.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia miercuri, 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici