Coproducţia românească "Misiunea directorului de resurse umane" - la Festivalul de la Locarno

Filmul "Misiunea directorului de resurse umane", regizat de Eran Riklis şi coprodus de compania românească Hai-Hui Entertainment, va fi prezentat în premieră mondială la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno (4 - 14 august).

434 afișări
Imaginea articolului Coproducţia românească "Misiunea directorului de resurse umane" - la Festivalul de la Locarno

Coproducţia românească "Misiunea directorului de resurse umane" - la Festivalul de la Locarno (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Misiunea directorului de resurse umane" este unul dintre cele 17 titluri incluse în acest an în programul de proiecţii Open Air din spectaculoasa Piazza Grande (capacitate - 8.000 de spectatori), care vor lupta atât pentru premiul publicului, cât şi pentru trofeul Variety Piazza Grande, acordat de un juriu format din jurnaliştii publicaţiei americane Variety. Acesta este al doilea film cu participare românească, după "Restul e tăcere" al lui Nae Caranfil, care reuşeşte să intre în această prestigioasă secţiune a Festivalului de la Locarno.

Filmată în toamna lui 2009, în Israel şi România, pelicula este o tragicomedie bazată pe un bestseller din 2004 scris de Abraham B. Yehoshua. Filmul descrie călătoria epică a unui om care lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă şi ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est, totul pentru a reda umanitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată. Printre locurile de filmare din România s-au numărat Bucureşti, satele Petelca (judeţul Alba), Răzvani, Lupşani (judeţul Călăraşi), Călăraşi, Transfăgărăşan, aeroportul din Sibiu, Mogoşoaia, Valea Doftanei.

Rolul principal este interpretat de actorul Mark Ivanir. Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţi actori români precum Irina Petrescu (într-un rol memorabil), Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum şi actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos.

Regizorul Eran Riklis este autorul unor filme de mare succes pe plan internaţional, precum "Syrian Bride" (2004) - trei premii la Festivalul de la Montreal (inclusiv marele premiu), premiul publicului la Festivalul de la Locarno şi "Lemon Tree" (2008) - premiul publicului la secţiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin.

Filmul "Misiunea directorului de resurse umane" este o coproducţie 2TeamProductions (Israel), Pallas Film (Germania), EZ Films (Franţa) şi Hai-Hui Entertainment (România). Distribuitorul internaţional al filmului este Pyramide International din Franţa.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, care a acordat proiectului suma de 491.550 de lei, precum şi cu sprijinul Fondului Regional de Film German Mitteldeutsche Medienforderung, Medienboard, Rabinovich Fund, Israel Film Fund.

Totodată, "Morgen", lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Filmul "Morgen", de Marian Crişan, spune povestea unui bărbat care trăieşte la graniţa româno-ungară şi căruia îi place să pescuiască. Într-o zi, acesta "pescuieşte" un imigrant kurd. Pelicula este o coproducţie România/ Ungaria/ Franţa. Marian Crişan a câştigat în 2008, la Festivalul de Film de la Cannes, trofeul Palme d'Or pentru cel mai bun scurtmetraj, cu "Megatron".

În competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno mai rulează filmul românesc "Periferic", de Bogdan Apetri.

Totodată, din secţiunea competiţională fac parte filmele:

  • "Bas Fonds" de Isild Le Besco (Franţa),

  • "White White World" de Oleg Novkovic (Serbia/ Suedia/ Germania),

  • "Beyond The Steppes" de Vanja d'Alcantara (Belgia/ Polonia),

  • "Cold Weather" de Aaaron Katz (SUA),

  • "Curling" de Denis Cote (Canada),

  • "Winter Vacation" de Li Hongqi (China),

  • "Man at Bath" de Christophe Honore (Franţa),

  • "At Ellen's Age" de Pia Marais (Germania),

  • "Karamay" de Xu Xin (China),

  • "La Petite Chambre" de Stephanie Chuat şi Veronique Reymond (Elveţia),

  • "L.A. Zombie" de Bruce LaBruce (Germania/ Statele Unite ale Americii/ Franţa),

  • "Luz Nas Trevas - A Volta Do Bandido Da Luz Vermelha" de Helena Ignez şi Icaro C. Martins (Brazilia),

  • "Pietro" de Daniele Gaglianone (Italia),

  • "Sac" de Tayfun Pirselim (Turcia/ Grecia),

  • "Songs of Love and Hate" de Katalina Godros (Elveţia) şi

  • "Womb" de Benedek Fliegauf (Germania/ Ungaria/ Franţa).

Juriul competiţiei internaţionale este format din regizorul din Singapore Eric Khoo (preşedinte), actriţa iraniană Golshifteh Farahani, actorul francez Melvil Poupaud, regizorul elveţian Lionel Baier şi regizorul american Joshua Safdie.

"Morgen" şi "Periferic" nu sunt singurele filme româneşti din cadrul festivalului elveţian. În secţiunea competiţională Filmmakers of the Present va rula şi mediumetrajul "Burta balenei", de Ana Lungu şi Ana Szel.

De asemenea, există o prezenţă românească în secţiunea Leopards of Tomorrow, care este dedicată tinerelor talente. Regizorul Corneliu Porumboiu face parte din juriul acestei secţiuni. Leopards of Tomorrow/ Pardi di domani împlineşte, în 2010, 20 de ani. Astfel, organizatorii festivalului au selectat cele mai interesante filme prezentate în această secţiune de-a lungul timpului. Printre aceste filme se numără "Avant le Petit Déjeuner", de Cristi Puiu (Elveţia/ România, 1995) şi "Valuri", de Adrian Sitaru (2007).

Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de gen din lume, alături de cele de la Cannes şi Veneţia. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii. Selecţia de filme înglobează în fiecare an principalii autori de azi şi de mâine, Locarno urmând să devină, între 4 şi 14 august, capitala cinema-ului de autor.

Ediţia de anul acesta a festivalului, prima desfăşurată sub direcţia artistică a lui Olivier Pere, include 40 de premiere mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici