Cornel Todea: Ion Lucian este un personaj pe care nimeni nu poate să îl uite

Regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului "Ion Creangă" din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX că Ion Lucian, fondatorul instituţiei pe care el o conduce în prezent, este "un personaj pe care nimeni nu poate să îl uite".

215 afișări
Imaginea articolului Cornel Todea: Ion Lucian este un personaj pe care nimeni nu poate să îl uite

Cornel Todea: Ion Lucian este un personaj pe care nimeni nu poate să îl uite (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Cornel Todea a vorbit atât despre faptul că Ion Lucian a fondat instituţia pe care o conduce, Teatrul "Ion Creangă", dar şi despre Ion Lucian - actorul de un mare talent.

"Ion Lucian reprezintă o personalitate cu totul specială. Este ctitorul Teatrului "Ion Creangă". Din perspectiva aceasta, a fost un pionier", a spus Cornel Todea.

Pe lângă dragostea de teatru pentru copii a lui Ion Lucian, care a scris şi spectacole pentru cei mici, unele dintre ele fiind încă în repertoriul Teatrului "Ion Creangă", Todea şi-a amintit de Ion Lucian actorul de un rar talent. "În 'Rinocerii' este un interpret uriaş (...), în 'Comedie roşie' se vede personalitatea imensă a artistului interpret", a declarat Todea pentru MEDIAFAX.

De asemenea, directorul Teatrului "Ion Creangă" a declarat că ultima perioadă a vieţii lui Ion Lucian a fost marcată de "o imensă irosire de energie". În ultimii ani, Ion Lucian s-a luptat pentru obţinerea de fonduri pentru un nou sediu al Teatrului Excelsior, dar s-a exprimat şi foarte vehement în ceea ce priveşte tratamentul aplicat de autorităţi artiştilor pensionari.

"Ion Lucian a suferit enorm în acea perioadă", a spus Cornel Todea, care a adăugat că se simte un continuator al artistului. "Îmi pare enorm de rău. Există în lume personalităţi care sunt de neînlocuit, sunt unicate", a spus Cornel Todea.

Actorul Ion Lucian, care a murit sâmbătă seară, poate fi descris ca o persoană care şi-a petrecut întreaga viaţă sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitală, al cărui director a fost.

Ion Lucian urma să primească, în martie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Capitală, dar ceremonia a fost amânată, din cauza bolii artistului. El a fost internat pe 11 martie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, cu suspiciune de bronhopneumonie şi anemie, iar sâmbătă seară, maestrul a trecut în nefiinţă.

Directorul şi fondatorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Bucureşti şi a absolvit Academia regală de teatru şi muzică din Bucureşti în 1945.

La 18 ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. La Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 - 1952 şi 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).

Fondator şi director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creangă" şi al Teatrului Excelsior din Bucureşti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru şi Film (1952 - 1956), iar între 1998 şi 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitală.

Pe 4 mai 2011 a fost inaugurat, în prezenţa directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucureşti, una dintre săli purtând chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei instituţii de cultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici