Cum arată viitorul cultural al României, după o analiză a programului PSD

Platforma www.indraznestesacrezi.ro reprezintă reperul de viitor a ceea ce gândeşte partidul câştigător al alegerilor 2016 despre cultură-media. Trei detalii sunt vizibile şi acelea sunt şi singurele referinţe PSD.

732 afișări
Imaginea articolului Cum arată viitorul cultural al României, după o analiză a programului PSD

Viitorul cultural al României. Analiză a programului PSD (Imagine: Bogdan Baraghin/ Foto Mediafax)

Trei poziţii inferioare deţine domeniul cultură-media în Programul PSD:

1. Creşterea alocărilor financiare pentru Ministerul Culturii.

2. Venituri pentru televiziunea şi radioul Public, în condiţiile în care consumatorii nu vor mai plăti taxa radio-tv.

3. Acţiuni culturale ale tinerilor din zone defavorizate (tabere de creaţie, concursuri între şcoli, etc.).

Cultura nu funcţionează ca o prioritate. Şi nici mass-media. Şi, din punctul acesta de vedere, este clar că, neintrând în detalii, PSD nu consideră cultura ca fiind parte a unei reforme viitoare.

Ministerul Culturii rămâne un furnizor de venituri. Conform tradiţiei încetăţenite de către miniştrii veniţi din zona PSD, acţiunile subvenţionate nu vor activa ”spiritul critic”, ci acela al comodităţilor de gândire, de propagare a stereotipiilor culturale. PSD, prin programul său cultural de guvernare, promovează interesele naţionale (după cum o arată şi sloganul).

2016 este totuşi anul manifestării pluriculturale dar şi globale. 2016 însuşi demonstrează că formele de manifestare a culturii întrec cu mult orice formă politică/guvernamentală constrângătoare. România PSD nu are o identitate culturală (brand), nu este promovată ca destinaţie culturală şi turistică.

2017 este anul tocmai al unei invazii de stereotipii şi de extremisme naţionaliste de gândire. Fake-news-ul a fost prezent şi în campania Trump, dar şi în cea a PSD-ului. Dovada simplă a lipsei de maturitate critică în societate.

Ministerul Culturii se va alinia acestui cor global şi, conform acţiunilor anterioare şi a bugetului alocat, va fi departe de capacitatea de a crea tineri, membrii ai comunităţilor româneşti, care să discearnă şi să creeze Diferenţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici