Mihai Şora, despre absenteismul la vot: Poţi să desenezi o maimuţică pe buletinul de vot. Să te exprimi

Filosoful Mihai Şora a fost activ pe Facebook în perioada alegerilor, iar după aflarea rezultatului, a afirmat că deplânge absenteismul: tinerii între 18 şi 24 de ani nu au mers să voteze ori să-şi anuleze votul. Absenteismul este "iresponsabilitate civică", spune filosoful.

3229 afișări
Imaginea articolului Mihai Şora, despre absenteismul la vot: Poţi să desenezi o maimuţică pe buletinul de vot. Să te exprimi

Mihai Şora, despre absenteismul la vot: Poţi să desenezi o maimuţică pe buletinul de vot. Să te exprimi (Imagine: Andreea Alexandru/ Foto Mediafax)

Filosoful Mihai Şora deplânge absenteismul în rândul tinerilor între 18 şi 24 de ani şi declară că urmează patru ani grei în care aceştia vor percepe consecinţele neliniştitoare ale absenteismului la vot. "18–24 de ani nu au mers la vot. Poate şi pentru că 24–100 de ani nu au fost dascăli buni, n-au ştiut să-i înveţe la timp civismul, responsabilitatea, democraţia. Nu au izbutit să-i lumineze, să le vorbească mai convingător despre servituţile votului neexprimat. Dar, ca şi alţii odinioară, 18–24 de ani vor învăţa singuri, din mers.", a scris filosoful Mihai Şora, care are 100 de ani împliniţi, pe Facebook.

"Vor vedea cu ochii lor: când vor merge în excursii la munte… – şi, în locul pădurilor, vor găsi un teren viran; când vor da primul concurs pentru o slujbă… – şi, în locul lor, va fi angajat prostovanul nepot al primarului; când vor dori să-şi deschidă o mică afacere şi se vor prăbuşi sub teancul de hârtii şi acte inutile; când primul lor copil va intra în spital pentru o banală fractură şi va ieşi paralizat sau amputat în urma unui „experiment“. Atunci când îi va lovi prima nenorocire, abia atunci 18–24 de ani vor înţelege de ce ar fi trebuit să iasă la vot în ziua de 11 decembrie 2016", a adăugat Mihai Şora, pe contul său de Facebook.

Filosoful consideră că absenteismul înseamnă "iresponsabilitate civică", indiferent dacă exprimarea votului este pentru un candidat anume sau un vot anulat.

"Dragi prieteni, urmează patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne şi sincope. În patru ani se pot întâmpla multe. Nu ştiu dacă voi mai fi aici, nici dacă voi mai apuca vreodată să merg la vot. Însă nu voi înceta să spun că absenteismul înseamnă, după mine, iresponsabilitate civică: poţi să desenezi o maimuţică pe buletinul de vot, să pui ştampila pe fiecare candidat sau pe niciunul, să-i tai pe toţi cu X-uri mari şi apăsate! După cum poţi vota candidatul ales de tine, cu bună credinţă şi în cunoştinţă de cauză. Trebuie, adică, să mergi până la secţia de votare, să intri în cabina aceea şi să te exprimi. Modul în care decizi să votezi ţine de inteligenţa, de profunzimea sau de simplitatea gândirii tale: – în orice caz, participând. Pentru că democraţia înseamnă participare, nu pasivitate; nici lene, indiferenţă sau dispreţ faţă de îndatoririle pe care le ai ca cetăţean cu drepturi depline, egale cu ale semenilor tăi. Dacă e luni, dragii mei, urmează patru ani grei", a mai scris filosoful Mihai Şora pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici