Cum promovează Netflix pelicula ”Roma” pentru a obţine premii Oscar | VIDEO

Încercând să obţină cât mai multe premii la ceremonia Oscarurilor, compania Netflix a pus la punct o campanie impresionantă pentru a-i convinge pe membrii Academei Americane să voteze pentru pelicula ”Roma”, arată un articol publicat de platforma Fast Company.

326 afișări
Imaginea articolului Cum promovează Netflix pelicula ”Roma” pentru a obţine premii Oscar | VIDEO

Cum promovează Netflix pelicula ”Roma” pentru a obţine premii Oscar | VIDEO

Valoarea unui film sau a unui serial TV nu a fost niciodată suficientă pentru a câştiga premii la Hollywood. De-a lungul timpului producătorii au dezvoltat întregi strategii care sunt puse în aplicare pentru a atrage atenţia celor care votează pentru Oscar, Globuri de Aur, Emmy şi alte distincţii din Cetatea Filmului.

Pe de o parte sunt promovările agresive, pe de alta povestea care să fixeze în mintea celor ce votează despre ce fel de proiect cinematografic este vorba. ”Producţia de suflet”, ”filmul fără şanse”, ”pelicula care era cât pe-aci să nu fie făcută” şi alte formule sunt folosite pentru a identifica filmul promovat între ceilalţi nominalizaţi.

Un clasic al acestei arte era Harvey Weinstein, acum un nume de care Hollywoodul se fereşte din cauza acuzaţiilor multiple de agresiune sexuală care planează asupra sa. Producătorul şi-a făcut un renume din modul în care îşi plimba vedetele din filme ca ”Shakespeare in Love”, ”The English Patient” sau ”Chicago” prin oraş pentru a-i prezenta celor care contează dar şi din meşteşugul cu care ştia să pună în circulaţie zvonuri răutăcioase despre concurenţă. “Dacă un membru al Academiei care vota la Oscar era la o cafenea din Gardena, Harvey trimitea un regizor să vorbească cu el sau cu ea” a afirmat criticul de film Pete Hammond.

Marile studiouri americane au început deja să îi acuze pe cei de la Netflix că ar fi continuatorii practicilor impuse de Weinstein în vânătoarea de premii. ”Par să aibă resurse nelimitate”, spun criticii.

Platforma care oferă conţinut video online a cheltuit nu mai puţin de 12 miliarde de dolari pentru producţiile proprii şi a investit sute de milioane doar pentru prezenţa unor vedete ca Shonda Rhimes. Se spune că anul trecut, Netflix a investit peste 15 milioane de dolari doar pentru a-şi promova producţiile în cursa pentru premiile Emmy, arată cei de la Fast Company.

Cu toate că au mai promovat şi în anii trecuţi producţii nominalizate la Oscar, cei de la Netflix au acum parte de o producţie care porneşte din poziţia de favorită şi s-ar putea alege cu primele distincţii oferite de Academia Americană. Filmul ”Roma”, în care mexicanul Alfonso Cuaron aduce o odă femeilor care i-au marcat copilăria, în special doicii sale, a trezit admiraţia criticilor încă de la premiera din timpul Festivalului de la Veneţia.

Netflix lucrează pentru Oscaruri cu firma Lisei Taback, care s-a aflat în spatele campaniilor care au adus treofeele obţinute de ”Moonlight” sau ”Spotlight”. Taback ar fi fost şi colaboratoare lui Weinstein în anii în care acesta a condus casa de filme Miramax.

Contracandidaţii peliculei Netflix pentru statueta acordată Celui mai bun film, sunt ”A Star Is Born”, ”Black Panther”, ”BlackKklansman” şi Green Book. Fiecare dintre acestea are problemele lui. ”A Star Is Born” nu prea a convins votanţii de la Globurile de Aur, ”Green Book” e prins într-un scandal legat de mesajele rasiste trimise de unul dintre scenarişti ca şi de nişte dezvăluiri din trecutul regizorului Peter Frralley, iar un film cu supereroi cum este Black Panther nu a câştigat niciodată premiul, în aceeaşi situaţie fiind Spike Lee, regizorul care a realizat ”BlackKklansman”.

În schimb ”Roma” a adunat premiu după premiu dar acest lucru nu a făcut decât să amplifice eforturile celor de la Netflix pentru a atrage atenţia votanţilor.

Înaintea Globurilor de Aur, membrii Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood au primit cadouri de la echipa care se ocupă de ”Roma”, între acestea numărându-se o cutie de ciocolată neagră Oxacan cu un bilet semnat de actriţa Yalitza Aparicio, în rolul doicii în film. Ciocolata a fost însoţită de o listă a categoriilor în care ar fi putut să fie votată producţia mexicană. Echipa de promovare a mai trimis o carte în ediţie de lux şi un afiş al filmului semnat de Cuaron, destinatarilor solicitându-li-se să aleagă dacă vor să primească posterul înrămat sau rulat. În plus, au fost organizate petreceri şi întâlniri cu vedete, inclusiv una găzduită de Angelina Jolie şi a rezervat anunţuri publicitare în presa scrisă şi televiziune.

Potrivit gurilor rele ar fi vorba despre cea mai scumpă campanie de promovare a unui film pentru Oscar, după cea pentru pelicula ”The Social Network”, despre care se spune că a vehiculat sume în jurul a 25 de milioane de dolari. Filmul din 2010, lansat de Sony prin Columbia Pictures, a câştigat trei premii Oscar.

Lungmetrajele "The Favourite", de Yorgos Lanthimos, şi "Roma", de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecţii, în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediţie a galei Oscar, va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles. Câte opt nominalizări au primit filmele "A Star Is Born", de Bradley Cooper, şi "Vice", de Adam McKay, iar "Black Panther", de Ryan Coogler, de la Marvel, are şapte selecţii, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj. Pentru prima dată, Spike Lee a fost nominalizat atât la premiul pentru cel mai bun regizor, cât şi la cel pentru cel mai bun film, fiind doar al şaselea cineast de culoare care se poate lăuda cu această performanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici