Dan Puric, aniversat printr-un spectacol şi un album

Actorul Dan Puric a fost aniversat joi de tinerii din compania "Passe-Partout Dan Puric", care au realizat un spectacol în onoarea sa, evenimentul de la Sala Rapsodia din Bucureşti incluzând şi lansarea albumului "10 ani - 10 spectacole", dedicat trupei de dans înfiinţate de artist.

226 afișări
Imaginea articolului Dan Puric, aniversat printr-un spectacol şi un album

Dan Puric, aniversat printr-un spectacol şi un album (Imagine: Mediafax Foto)

Spectacolul a început cu proiecţia unui film ce reface istoria de zece ani a companiei "Passe-Partout Dan Puric", de la primele spectacole, care au fost primite cu entuziasm de publicul din România şi din străinătate, până la evenimente mai recente, inclusiv un spectacol de modă-dans prezentat în China, în colaborare cu Doina Levintza.

Între filmările din timpul spectacolelor au fost intercalate, de asemenea, momente de la repetiţii sau confesiuni ale lui Dan Puric despre arta sa.

La finalul proiecţiei, actorii din compania "Passe-Partout Dan Puric", care a împlinit zece ani, în aceeaşi zi când fondatorul său împlinea 50, au prezentat un mini-spectacol de dans, care a culminat cu o scenetă dedicată lui Dan Puric.

În sceneta respectivă, trei personaje - Dan Puric, un critic de teatru şi un mare om de teatru din Franţa -se întâlnesc în cadrul unei emisiuni intitulate "Teatrul, încotro?". Criticul de teatru se arată neimpresionat de arta lui Dan Puric, calificând-o drept lipsită de originalitate, în timp ce personajul Dan Puric conturează cu exactitate trăsăturile modelului din realitate: de la referirile pe care acesta le face la clasa politică până la poveştile fabuloase pe care acesta le spune în faţa camerelor.

Dan Puric cel adevărat, care în timpul mini-spectacolului a stat în public, a fost chemat pe scenă după ce o Marilyn Monroe planturoasă i-a cântat "Happy birthday, mister Puric".

"Cred că nu există bucurie mai mare decât când vezi că laşi în urma ta nu un spectacol, nu o regie, ci o stare, o bucurie", a spus actorul."Această companie e o stare de spirit. A încercat să traverseze toate nedreptăţile", a spus Dan Puric, mărturisind că fiecare dintre spectacolele sale a fost dedicat unei persoane care i-a marcat profund existenţa.

Astfel, primul spectacol al trupei, "Pantomimia", este dedicat dansatorului şi coregrafului Sandu Fayer, care i-a fost maestru lui Dan Puric în ceea ce priveşte dansul, "Toujours l'Amour" a fost dedicat tatălui artistului, care aprecia femeile într-un mod cu totul special, iar "Don Quijote" a fost dedicat profesorului de teatru al lui Dan Puric, actorul Dem Rădulescu.

De asemenea, Dan Puric a spus că întreg albumul aniversar este dedicat memoriei lui Gabriel Petrescu, un mare tehnician care a stat alături de compania sa ani de zile.

Rămânând fidel etichetei de "mărturisitor", subliniată şi în sceneta ucenicilor săi, Dan Puric a povestit publicului, timp de aproape două ore, fragmente din viaţa sa. Astfel, acesta i-a adus un omagiu lui Dem Rădulescu, profesor, care, dorind să îl obişnuiască cu toate tipurile de spectatori, mânca brânză în timp ce el îl interpreta pe Hamlet sau, când auzea de Stanislavski, spunea că nu vorbeşte limbi străine. "Trebuie să îi ei ţăranului banii", spunea maestrul când venea vorba de arta actorului.

De altfel, Puric a spus că a ajuns actor pentru că o colegă l-a văzut cât de bine îl imita pe Ceauşescu şi l-a sfătuit să meargă la IATC. "Pe atunci credeam că IATC este fabrică de tractoare şi automobile", a spus actorul.

Dan Puric şi-a aminti, de asemenea, şi de oamenii care l-au ajutat să înfiinţeze compania "Passe-Partout Dan Puric", de la pensionare şi studente care au donat bani din puţinul lor, până la oameni care l-au ajutat să obţină un sediu.

"Reflexul meu nu este să privesc înainte (...) Dacă privesc în spate, sunt fericit că n-am cedat, sunt fericit că am avut dreptate", a spus Dan Puric.

La eveniment au fost prezente câteva sute de persoane, printre care regizorii Dan Tudor şi Felix Alexa şi actriţa Monica Ghiuţă, Sala Rapsodia, care este, de altfel şi sediul companiei "Passe-Partout Dan Puric", fiind arhiplină.

Citeşte şi:

Dan Puric lansează "Omul frumos"

Dan Puric lansează volumul "Cine suntem? "

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici