Documentarul Discovery "Dezastrul din Colectiv" va putea fi văzut de toţi românii

Documentarul "Dezastrul din Colectiv", care va avea premiera, pe 13 martie, de la ora 22:00, la Discovery Channel, va fi accesibil şi persoanelor care nu recepţionează această televiziune, la scurt timp după lansarea producţiei.

6087 afișări
Imaginea articolului Documentarul Discovery "Dezastrul din Colectiv" va putea fi văzut de toţi românii

Ada Roseti, directorul de programe pentru Discovery Europa Centrală şi de Est, a declarat, joi, la avanpremiera documentarului "Dezastrul din Colectiv", că va exista cu siguranţă o modalitate ca această producţie să fie văzută de toată lumea.

Aceasta a spus că "foarte curând" după data premierei pe Discovery Channel (13 martie, ora 22:00), documentarul va fi disponibil pentru oamenii care doresc să-l vizioneze, dar nu au acces la această televiziune. Însă Ada Roseti nu a oferit detalii în legătură cu modalitatea prin care producţia va fi difuzată. Aceasta nu a precizat dacă documentarul va fi disponibil online sau printr-o colaborare cu o altă televiziune. Deocamdată, Discovery caută soluţii în acest sens.

Reprezentanţii Discovery Channel conştientizează faptul că acest documentar prezintă interes, având în vedere subiectul abordat, şi caută soluţii privind accesibilitatea, având în vedere şi faptul că televiziunea Discovery nu este retransmisă de toţi operatorii de cablu (RCS&RDS a scos televiziunile Discovery Networks din grilele sale în anul 2013, n.r.).

Discovery Networks a difuzat doumentarul despre tragedia din clubul Colectiv în avanpremieră, joi, în cadrul unui eveniment oragnizat la Grand Cinema and More din Băneasa Shopping City.

La eveniment au fost prezenţi Charlotte Reid, producător executiv din partea Discovery Networks International, alături de Mişu Predescu, coordonatorul echipei locale de producţie, şi Nick Allder, expert internaţional în efecte speciale şi măsuri de siguranţă, care a luat parte la realizarea documentarului.

Charlotte Reid a declarat că documentarul va fi difuzat şi în alte ţări prin reţeaua Discovery. "Suntem foarte hotărâţi să spunem povestea şi dincolo de graniţele României", având în vedere că televiziunile Discovery spun "poveşti despre oameni, pe teme universale şi care ne ating pe toţi", iar acest film se încadrează în această tipologie.

Cel care a venit cu ideea realizării acestui documentar a fost Mişu Predescu, coordonatorul echipei locale de producţie. Acesta a declarat că, fiind foarte impresionat de ceea ce s-a întâmplat la finalul lunii octombrie în clubul Colectiv, în zilele următoare s-a gândit "cu mai mulţi prieteni" cum ar fi să spună povestea din perspectiva "oamenilor de acolo".

"În noiembrie, am propus asta celor de la Discovery", a spus Predescu, adăugând că "împreună cu colegii de la Londra" a încercat să redea povestea într-un mod obiectiv.

Concret, după ce în noiembrie 2015 a venit propunerea de realizare a unui documentar despre incendiul din clubul Colectiv din perspectiva martorilor, în decembrie a început producţia. Reconstituirea a fost făcută la începutul lui ianuarie, iar în lunile ianuarie-februarie au fost filmate interviurile cu opt dintre supravieţuitorii tragediei, inclusiv cu Gabriel Popescu, cel care a sunat la 112 în noaptea incendiului, dar şi cu cadre medicale şi reprezentanţi ai Poliţiei.

În afară de Gabriel Popescu, în documentar apar următorii supravieţuitori ai tragediei: Miluţă Flueraş, Paul Grigoriu, Andrei Trifu, Adrian Dorogan, Ema Bărăscu, Mircea Becherescu şi Cristian Matei.

Reconstituirea a fost filmată într-un studio de film din Bucureşti, iar oamenii care au participat la filmare nu au fost actori, ci figuranţi de la o agenţie de casting.

Cu excepţia martorilor, care au fost voluntari, restul echipei a lucrat pe bază de contract, a spus Mişu Predescu, precizând că bugetul producţiei este confidenţial.

Scopul acestui documentar este să redea cât mai obiectiv faptele întâmplate în noaptea din 30 octombrie 2015, prezentând în ordine cronologică faptele unanim recunoscute care s-au petrecut în clubul bucureştean, evenimentele fiind relatate din perspectiva martorilor.

Pentru realizarea documentarului au fost intervievate persoane din fiecare categorie reprezentativă în succesiunea evenimentelor din seara tragediei: supravieţuitorii care au fost sau nu răniţi, rudele acestora, personalul medical şi autorităţile implicate în operaţiunile de salvare. De asemenea, în documentar apar şi un expert internaţional în efecte speciale şi probleme ce ţin de siguranţă şi un expert în chimie aplicată.

Echipa documentarului a transmis mulţumiri în mod repetat, în cadrul evenimentului de joi, supravieţuitorilor care au acceptat să participe la realizarea acestui documentar, adăugând că au existat pe parcursul filmărilor momente foarte emoţionante. Echipa producţiei a mai spus că există momente filmate care, din cauza restricţiilor de reglementare în audiovizual, nu pot fi difuzate şi nu au fost introduse în materialul final.

"E foarte greu să dai la o parte efectul posttraumatic şi emoţia (...) O parte din materialele filmate nu putem s-o difuzăm pentru că erau amintiri care depăşeau... amintiri dureroase, îngrozitoare", a spus vizibil emoţionat Mişu Predescu.

Acesta a precizat că echipa de producţie din România, "destul de prinsă de emoţia celor întâmplate", a fost echilibrată de echipa de la Londra, scopul tuturor fiind realizarea unui documentar obiectiv.

Atât Mişu Predescu, cât şi Nick Allder au spus că, în timpul experimentului de reconstituire a izbucnirii incendiului, buretele a fost aprins de scânteile artificiilor la a doua încercare, exact aşa cum s-ar fi întâmplat şi în noaptea tragediei.

Nick Allder a subliniat ideea că "scânteile sunt periculoase", amintind de un incident cu Michael Jackson, căruia i-a luat foc părul în acest fel. Acesta a spus că artificiile nu trebuie folosite în încăperi şi, în niciun caz, "pe oameni".

Discovery Channel va difuza în premieră, pe 13 martie, de la ora 22:00, documentarul "Dezastrul din Colectiv", despre tragedia din acest club din Bucureşti, care a provocat moartea a 63 de persoane şi rănirea gravă a altor câteva zeci. Documentarul "Dezastrul din Colectiv" are o durată de 44 de minute şi va fi difuzat fără a fi întrerupt de reclame.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici