Experienţa deţinuţilor politici din primii ani ai regimului comunist, în dezbatere la Bucureşti

Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi editura Humanitas invită bucureştenii, duminică, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cişmigiu, la o dezbatere şi o lansare de carte prin care se va rememora experienţa deţinuţilor politici din primii ani, cei mai brutali, ai regimului comunist.

137 afișări
Imaginea articolului Experienţa deţinuţilor politici din primii ani ai regimului comunist, în dezbatere la Bucureşti

Experienţa deţinuţilor politici din primii ani ai regimului comunist, în dezbatere la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La dezbaterea "Suferinţă şi speranţă. Deţinuţii politici ca modele etice" vor fi prezenţi Dan C. Mihăilescu, Radu Preda, Sorin Lavric, Alin Mureşan şi Anca şi Raul Ştef, autorii celor 19 interviuri strânse în cartea "Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României", apărută la editura Humanitas, care va fi lansată cu ocazia acestui eveniment, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Strângerea mărturiilor a pornit de la ideea că aceşti necunoscuţi au luptat împotriva "distrugerii sufletului", după o expresie a părintelui Matei Boilă, se arată în comunicatul citat.

După 50 de ani de la eliberarea lor, din 1964, aceşti eroi uitaţi ai României îşi spun poveştile.Unii se simt vinovaţi şi astăzi că şi-au făcut familia să sufere. Mulţi nu pot scăpa de gândul că şi-au pierdut părinţii în timp ce erau închişi, că n-au mai apucat să-i vadă nici măcar o dată.

Dezbaterea face parte din seria de evenimente organizate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, între 7 şi 9 noiembrie, cu scopul de a marca o jumătate de secol de la eliberarea deţinuţilor politici din prima jumătate a perioadei comuniste. Proiectul "În umbra libertăţii. 50 de ani de la eliberarea deţinuţilor politic" va cuprinde o vizită la Fortul 13 Jilava, unul dintre principalele spaţii carcerale din acea perioadă, o lansare de carte cu interviuri cu supravieţuitorii închisorilor, dar şi un concert cu formaţia Robin and the Backstabbers.

Cei care doresc să se înscrie pentru vizita la Fortul 13 Jilava şi/ sau să participe la concertul Robin and the Backstabbers trebuie să intre pe site-ul www.istoriecontemporana.ro pentru a afla mai multe detalii despre condiţiile în care pot participa, în mod gratuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici