Festival de dans clasic, între 11 noiembrie şi 5 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti

Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti (ONB) prezintă, între 11 noiembrie şi 5 decembrie, un Festival de dans clasic, în care vor fi puse în scenă unele dintre cele mai îndrăgite spectacole de balet, printre care "Don Quojite", "Giselle", "Frumoasa din pădurea adormită" şi "Corsarul".

442 afișări
Imaginea articolului Festival de dans clasic, între 11 noiembrie şi 5 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti

Festival de dans clasic, între 11 noiembrie şi 5 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Sub deviza "Dansează şi tu alături de noi!", ONB a pregătit o lună în paşi de dans cu cele mai îndrăgite spectacole de balet, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, alături de cei mai talentaţi balerini ai ONB, publicul îi va putea vedea şi pe invitaţii speciali ai festivalului: Vittorio Galloro şi Arianne Lafita Gonzàvez. Totodată, Ileana Iliescu va fi aniversată în cadrul evenimentului.

Festivalul de dans clasic va debuta cu o lucrare îndrăgită de toţi iubitorii dansului: "Don Quijote" (Ludwig Minkus), duminică, 11 noiembrie, de la ora 19.00. Cea mai nouă premieră a Companiei de Balet ONB, inspirată de romanul lui Cervantes, baletul "Don Quijote" spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

Evenimentul îi este dedicat artistei emerite Ileana Iliescu, una dintre cele mai mari prim-balerine pe care le-a avut Opera Naţională Bucureşti.

"Sunt onorată că Opera Naţională Bucureşti nu m-a uitat. Este foarte importantă pentru mine această sărbătoare fiindcă ajung la vârsta de 75 de ani, dar pe care nu îi simt şi asta datorită unei stări de spirit interioare. Tinereţea unui om nu se măsoară în ani, eu sunt bătrânul care se simte tânăr. Toată viaţa am fost înconjurată de tineri şi toţi mi-au insuflat vitalitate şi bucurie pe care eu le-am înmagazinat. 'Don Quijote' este spectacolul de balet pe care l-am iubit cel mai mult şi mă bucur nespus că îmi este dedicat: mă reprezintă din punct de vedere tehnic şi interpretativ. Abia aştept evenimentul mai ales că rolurile principale vor fi interpretate de Bianca Fota şi Gigel Ungureanu, solişti de cea mai bună calitate pe care îi apreciez enorm", a declarat Ileana Iliescu.

Ileana Iliescu s-a născut în anul 1937 la Sighişoara. A absolvit Liceul de Coregrafie Bucureşti, promoţia 1954, clasa Anton Romanowski, Gelu Matei. În 1963 a primit premiul I la Festivalul de canto, dans, pian şi compoziţie din Italia. În 1964 i se oferă titlul de artistă emerită, iar în 2002 Ordinul Naţional Serviciu Religios în grad de Cavaler. În anii ’60 şi ’70 a fost în nenumărate turnee în: Germania, Polonia, Cehoslovacia, URSS, Budapesta, Moscova, Grecia, Cuba, Iugoslavia, Spania. Recunoscută în întreaga lume ca o mare artistă, Ileana Iliescu a predat la o şcoală de balet la Torino, apoi s-a întors în ţară pentru a conduce Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti.

Pe de altă parte, Vittorio Galloro şi Arianne Lafita Gonzàvez vor fi invitaţi speciali în cadrul Festivalului de dans clasic.

Născut în Naples (Italia), Vittorio Galloro a dansat în peste 100 de teatre din întreaga lume şi a participat la numeroase spectacole din Cuba, Mexic, Brazilia, Republica Dominicana, Mongolia. A colaborat în calitate de dansator profesionist cu: European Ballet (Londra), Baletul Naţional Cubanez, compania de balet clasic Reggio Emilia, iar în calitate de solist cu: Opera din Budapesta, Opera din Praga, compania Introdans-Olanda.

Balerina Arianne Lafita Gonzàvez, nascută în Cardenas (Cuba), şi-a început cariera la compania naţionala de balet din Cuba, iar din anul 2005 se bucură de titlul de prim-balerină în cadrul "Ballet de Cuba-Laura Alonso". Din 2009, balerina colaborează cu "Victor Ullate comunidad de Madrid" (Spania). În septembrie 2012, Arianne Lafita Gonzàvez a fost distinsă cu "Grand Prix" la Festivalul Internaţional Loano (Italia).

Distribuţia spectacolului "Don Quijote" din 11 noiembrie va reuni cei mai talentaţi balerini ai ONB: Bianca Fota (Andra Ionete), Gigel Ungureanu (Bogdan Cănilă), Antonel Oprescu (George Mocanu), Răzvan Marinescu (Mircea Ioniţă), Andra Ionete (Laura Blică Toader), Mihai Mezei (Vlad Toader), Virgil Ciocoiu (Lucas Campbell), Cătălin Caracaş (Mihai Babuşka), Rin Okuno (Noellie Coutisson), Sena Hidaka (Marina Minoiu), Laura Blică Toader, Maryia Lozanova (Cristina Dijmaru), Mădălina Slăteanu (Oana Bădănoiu), Raul Oprea (Ionuţ Arteni), Cristina Mitu.
Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Ciprian Teodoraşcu.

Următoarele spectacole din cadrul Festivalului de dans clasic vor fi: "Giselle" (Adolphe Ch. Adam) - în 15 noiembrie, "Frumoasa din pădurea adormită" (Piotr Ilici Ceaikovski) - în 18 noiembrie, "Baiadera" (Ludwig Minkus) - în 21 noiembrie; "Corsarul" (Adolphe Ch. Adam) - în 5 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici