Festivalul Filmului Japonez, la Bucureşti

Filme ale unor cineaşti niponi celebri, precum Sasabe Kiyoshi şi Izutsu Kazuyuki, fac parte din programul Festivalului Filmului Japonez, care va avea loc între 21 şi 27 iulie, la Cinemateca Română din Bucureşti, informează organizatorii.

96 afișări
Imaginea articolului Festivalul Filmului Japonez, la Bucureşti

Festivalul Filmului Japonez, la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

În cadrul festivalului vor fi proiectate şapte filme de lungmetraj între care şi un film de animaţie:

"Mărturisire incompletă" de Sasabe Kiyoshi,

"Lovitura de cap" de Izutsu Kazuyuki,

"Canarul" de Shiota Akihiko,

"Sst!" de Hashiguchi Ryosuke,

"Iepurele de sticlă" (animaţie) de Shibuichi Setsuko,

"Grădini suspendate" de Toyoda Toshiaki şi

"Casa mea" de Sakamoto Junji.

Filmele vor fi subtitrate în limbile română şi/ sau engleză.

"Mărturisire incompletă" spune povestea unui fost ofiţer de poliţie care mărturiseşte că şi-a ucis soţia, bolnavă de Alzheimer, dar în urma interogatoriului, unul dintre anchetatori se hotărăşte să facă o cercetare mai amănunţită a faptelor. Pelicula a fost distinsă cu premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor, din partea Academiei Japoneze de Film, în 2005.

Acţiunea din "Lovitura de cap" se petrece în 1968, pe fundalul tensiunilor dintre coreeni şi japonezi. Membrii unui grup de karate dintr-un liceu din Kyoto atacă două fete coreene. Incidentul dă naştere unui adevărat război.

"Canarul" este unul dintre filmele independente al cărui subiect a fost inspirat de secta "Aum Adevărul suprem" şi de atacurile întreprinse de membrii acesteia în perioada 1994-1995, în timp ce "Sst!" este o poveste stranie despre un triunghi amoros format dintr-o femeie care doreşte cu disperare să aibă un copil, înainte de o operaţie ce ar putea-o lăsa sterilă, şi doi bărbaţi homosexuali.

Acţiunea din filmul de animaţie "Iepurele de sticlă" se petrece către sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când o fetiţă, Toshiko, încearcă să supravieţuiască ororilor războiului, singură, având ca singur prieten un iepure de sticlă.

"Grădini suspendate" este o incursiune în problemele unei familii aparent perfecte, ce locuieşte într-o suburbie japoneză, iar "Casa mea" o prezintă pe Kyoko. Aceasta se întoarce, împreună cu cei doi fii ai săi pe insula Suibei, după o absenţă îndelungată. Prezentând viaţa mizeră a locuitorilor insulei, pelicula are la bază o povestire manga creată de Saibara Rieko.

Intrarea la proiecţiile din cadrul Festivalului Filmului Japonez va fi liberă.

Evenimentul este organizat de Ambasada Japoniei la Bucureşti şi Japan Foundation, în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici