Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" deschide TIFF de la Sibiu

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică, va deschide, în 9 iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) la Sibiu.

70 afișări
Imaginea articolului Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" deschide TIFF de la Sibiu

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" deschide TIFF de la Sibiu (Imagine: Laszlo Radulz/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii festivalului, TIFF Sibiu va avea loc în perioada 9-13 iunie. Aceasta este a patra oară când evenimentul este organizat la Sibiu, programul incluzând un număr mare de filme, titluri în premieră, evenimente muzicale, invitaţi speciali.

La Sibiu, filmele vor fi proiectate în Piaţa Mică, la Teatrul de Vară şi la Centrul Cultural Habitus.

Astfel, în 9 iunie, în Piaţa Mică va avea loc proiecţia documentarului "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică. Astfel, filmul de închidere a TIFF-ului clujean va da startul TIFF-ului sibian, fiind astfel proiectat pentru a doua oară în România, după premiera mondială din cadrul Festivalului de la Cannes, unde este prezent în selecţia oficială, în afara competiţiei.

"La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic dacă el se numeşte Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu", afirmă Andrei Ujică, el fiind citat în comunicat.

Filmul face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, prezentându-l pe dictator într-o ipostază complet nouă pentru publicul român.

O animaţie spectuloasă, "Fantastic Mr. Fox", cel mai recent film semnat Wes Anderson, va închide cea de-a patra ediţie a TIFF Sibiu. Filmul va fi proiectat în premieră absolută în România, în 13 iunie, în Piaţa Mică din Sibiu. Nominalizat la Oscar 2010 şi Premiile BAFTA 2010 pentru Cel mai film de animaţie şi Cea mai bună muzică, "Fantastic Mr. Fox" a cucerit atât publicul, cât şi criticii de film, care l-au nominalizat şi distins cu numeroase premii.

George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray şi Jason Schwartzman sunt doar câţiva din actorii celebri ale căror voci dau viaţă personajelor lui Anderson.

Două filme româneşti întregesc programul TIFF din Piaţa Mică. "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, şi "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban, vor fi proiectate la Sibiu în prezenţa echipelor realizatoare.

Cel de-al patrulea lung metraj semnat de Radu Muntean ajunge la Sibiu în 12 iunie, imediat după premiera sa mondială în cadrul secţiunii Un Certain Regard de la Cannes 2010. Avându-i în rolurile principale pe Mimi Brănescu, Maria Popistaşu şi Mirela Oprişor, "Marţi, după Crăciun" spune povestea lui Paul Hanganu, care ajunge în punctul în care trebuie să aleagă între a rămâne cu soţia sa şi fetiţa lor în vârsta de opt ani, sau a continua relaţia cu amanta de care este îndrăgostit.

Sibienii vor putea să vizioneze, în seara de 11 iunie, "Eu când vreau să fluier, fluier" - unul dintre cele mai discutate şi apreciate filme româneşti ale începutului de an, câştigător al Ursului de Argint - Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Berlin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici