Filmul libanez "Where Do We Go Now" a obţinut premiul publicului la Festivalul de la Toronto 2011 - VIDEO

Filmul libanez "Where Do We Go Now", ce prezintă determinarea de care dau dovadă câteva femei în încercarea lor de a-şi proteja satul natal în faţa unor pericole externe, a câştigat, duminică, mult râvnitul premiu al publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

420 afișări
Imaginea articolului Filmul libanez "Where Do We Go Now" a obţinut premiul publicului la Festivalul de la Toronto 2011 - VIDEO

Filmul libanez "Where Do We Go Now" a obţinut premiul publicului la Festivalul de la Toronto 2011 (Imagine: Shutterstock)

Având ca fundal o ţară afectată de război, acest al doilea lungmetraj al regizoarei de origine libaneză Nadine Labaki, le are ca protagoniste pe actriţele Claude Baz Moussawbaa, Layla Hakim, Yvonne Maalouf şi Antoinette Nougaily. Aceste femei încearcă să îşi apere familiile contra violenţei şi a durerii, distrăgând, cu multă ingeniozitate, atenţia bărbaţilor din satul lor, locuit de musulmani şi creştini.

Filmul, prezentat la Cannes în secţiunea "Un Certain Regard" în luna mai, urmează succesului înregistrat de lungmetrajul de debut al regizoarei Nadine Labaki, intitulat "Caramel", ce a fost lansat în 2007.

"Where Do We Go Now" reprezintă propunerea Libanului pentru premiile Oscar 2012 la secţiunea "cel mai bun film într-o limbă străină".

Al doilea premiu ca importanţă, acordat tot de public, a revenit lungmetrajului iranian "Nader şi Simin, o despărţire", portretizarea unei crize familiale, regizată de iranianul Asghar Farhadi. Acest lungmetraj a fost recompensat cu Ursul de Aur în luna februarie la Festivalul de Film de la Berlin.

Publicul a decernat premiul pentru cel mai bun documentar peliculei "The Island President", regizat de britanicul Jon Shenk, un documentar despre Mohammed Nasheed, preşedintele Insulelor Maldive, care duce o luptă singulară contra încălzirii globale.

Jon Shenk şi Mohammed Nasheed au venit împreună la Toronto pentru a prezenta acest documentar, profitând astfel de vizibilitatea creată, pentru a alerta lumea întreagă asupra soartei celor 1.200 de insule din Arhipelagul Maldivelor, ameninţate să dispară sub apă.

Pentru Jon Shenk, lăudat în 2003 pentru documentarul său "Băieţii pierduţi din Sudan", documentarul "The Island President" vorbeşte atât despre intrarea democraţiei într-o ţară total musulmană, cât şi despre schimbările climatice. Însă pentru Mohammed Nasheed, filmul prezintă lupta unor oameni pentru supravieţuire.

Festivalul de Film de la Toronto, cel mai mare din America de Nord, reprezintă în mod tradiţional un eveniment cheie în cursa pentru obţinerea premiilor Oscar, deoarece este foarte urmărit de mass-media nord-americană. La Festivalul de la Toronto nu se acordă decât premii ale publicului.

În 2010, filmul "Discursul regelui", care prezintă povestea lui George al VI-lea, ce îşi învinge bâlbâiala şi îşi asumă pe deplin rolul de rege al Marii Britanii în vreme de război, a obţinut premiul publicului la Festivalul de la Toronto.

În februarie anul acesta, "Discursul regelui" a fost marele învingător la cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar, impunându-se la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" (Tom Hooper), cel mai bun actor în rol principal (Colin Firth) şi cel mai bun scenariu (David Seidler).

În anii trecuţi, filmele "American Beauty", "Crash" şi "Slumdog Millionaire" au triumfat la Toronto, înainte de a avea parte de un destin glorios la gala premiilor Oscar.

Cea de-a 36-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto a avut loc în perioada 8 - 18 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici